Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det lättare att få vård utomlands

Annons

På försäkringskassorna och på Riksförsäkringsverket är man högst medveten om vilka problem det för med sig.

- Det känns förstås inte bra att komma med ett sådant besked, säger Lars Hedberg, försäkringskonsult på Försäkringskassan i Dalarna.

- Bland annat är det ju en rättvisefråga. Alla har inte råd att ligga ute med pengar. Dessutom innebär det ju en viss risk, forsätter han.

EG-domstolen har slagit fast att medborgarna, under vissa förutsättningar, har rätt att få vård var som helst i EU. Det egna landet ska stå för notan. Bakgrunden är regler i EU-fördraget om att tjänster ska kunna säljas fritt.

I vintras kom ett par vägledande domar i Regeringsrätten. Det mest uppmärksammade fallet handlar om en kvinna i Göteborg, som efter sex års kamp fick tillbaka de 600 000 kronor hon betalat för en behandling i Tyskland.

Inget tillstånd i krävs innan man ger sig iväg. Men enligt Regeringsrättens domslut kan ersättning baserad på EU-fördraget bara utgå i efterhand.

Hur den här rätten till vård ska hanteras är inte glasklart och myndigheter och beslutsfattare följer nu utvecklingen noggrant. Vilka blir konsekvenserna och vad behövs det för nya rutiner?

Riksförsäkringsverket frågar sig bland annat vem som ska betala - försäkringskassan eller landstinget?

Och hur undviker man att göra möjligheten att söka vård utomlands till en klassfråga, om man nu bara kan få ersättning i efterhand?

Många lutar åt att införa krav på förhandstillstånd för all planerad sjukvård utomlands.

Den lösningen har andra länder valt.

Starka krafter är också i rörelse för att förmå regeringen att kämpa för att EU-fördraget skrivs om, så att sjukvård inte räknas som en "tjänst".

Andra menar att den oron med all tydlighet visar att svensk sjukvård inte är så bra som den utger sig för. Varför skulle skattepengar strömma ut ur landet, om nödvändiga resurser och kompetens fanns här?

På Riksförsäkringsverket tycker man sig inte heller ha fått klara besked om vilken vård som ska ersättas:

- Regeringsrätten är inte alldeles tydlig på den här punkten, anser Bjarne Almström på Riksförsäkringverkets internationella avdelning.

- Vilka behandlingar som ska ersättas prövas från fall till fall, fortsätter han.

Försäkringskassan samarbetar med landstinget om bedömningen.

Mer läsning

Annons