Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det klabbens tid i Boda

Annons

Det är högsäsong för klabbe i Boda och Rättvik. Klabbfesterna avlöser varandra.

- Efter jul ska det vara klabbe och festandet pågår under januari och februari. Det är en lokal tradition och klabben förekommer bara i Rättvik och Boda.

- Det är en gammal tradition, säger Ewa Hall Aldegren, diakon i församlingen.

Riktigt hur gammal vet inte Britta Käck, en av alla flitiga kvinnor som lagar klabben med messmörssås den här dagen i Boda.

Gullan Mattson, Ulla Iversen, Marilyn Brandin, Linnéa Gruvris, Rut Gifting, Britta Käck och Gunvor Norin har lagat 900 klabbar till 70 personer. Fler än så kan prästgården inte ta emot.

Klabbarna är gjorda av kornmjöl, vetemjöl, salt, vatten och mjölk och de kokas i saltat vatten.

Margareta Johansson tror att de unga för traditionen vidare, för det är ju så gott med klabbe, men hon tror att det behövs en viss träning för att lära sig tycka om denna speciella maträtt. Själv hjälper hon till vid klabbfesterna i Ovanmyra bystuga. Då brukar 130 personer komma och 3 000 klabbar ska lagas.

Många på festen i Boda kommer varken från Boda eller Rättvik men tycker den lokala maträtten är gastronomisk njutning på hög nivå. Nanna Jannes till exempel kommer från Stockholm, Elly Knihs kommer från västkusten och Linnéa Svedberg från Bollnäs, och tyckte om klabbe från första stund. Hon berättar också att hon träffat Sven efter 58 år.

- Vi kände varandra i ungdomen, säger hon, och tar hans hand. De har varit tillsammans i fem år.

Erik Blom och Erik Laggar från Rättvik saknar lingonsylten som de har till klabbe i Rättvik, annars är det bra, tycker de.

Komminister Inga Persson håller en liten andakt. Sedan spelar Erik Hjärp dragspel och Elsa Witasp spelar gitarr och sjunger. Klabbe är mäktigt och måste sjunka lite innan det är dags att servera kaffet med sockerkaka till.

Festen ger ett tillskott i diakonins kassa och alla pengar används till olika verksamheter inom församlingen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons