Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det högtryck i musteriet

Annons

Till musteriet i Rasjön pågår en folkvandring. Där förvandlas 1 000-tals kilo äpplen till välsmakande must.

- I höst dignar trädgårdarna av äpplen, säger Madeleine Bull-Sjögren som tillsammans med maken Leif och Agne Gustavsson driver musteriet.

Ungefär vartannat år finns det gott om äpplen. Årets skörd är den bästa på länge. Dessutom är äpplena, på grund av den varma hösten, mogna ungefär två veckor tidigare än normalt.

- I vanliga fall kommer de första kunderna i mitten av september. Men nu kom de första i slutet av augusti, säger Madeleine Bull Sjögren.

Efter tvättning att äpplena så mals de. Sedan väntar pressningen. Av 50 kilo äpplen blir det 25-30 liter must.

- Det blir betydligt mer must än vad man kan tro, säger Madeleine Bull Sjögren.

Flera äppelsorter, uppblandat med päron, gör musten sötare. Om musten fryses måste den steriliseras genom att den upphettas till 75 grader i minst 15 minuter. Efter skumning och tillsättning av atamon eller natriumbensoat tappas musten i varma flaskor.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons