Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att vi agerar!

Annons


Det optimala vore om alla elever fick möjlighet till någon form av fysisk aktivitet varje dag. Det behöver inte vara traditionell idrott i en hall eller i någon annan anläggning. Rörelse kan utövas i princip överallt.

I Dalarna har vi en enorm fördel av att ha naturen in på knuten. Det ska vi utnyttja. Det är få förunnat. Det finns säkert många skolor i Dalarna som har dessa förutsättningarna, bara man har tid att lyfta blicken och stanna upp ett slag!

Barn och ungdomar har mycket energi och "spring i benen" som man ska ta vara på. Rätt utnyttjad är det en kraft som är guld värd!

Att vara full av energi och inte få utlopp för det blir för många barn och ungdomar ohållbart. Då blir de oroliga, okoncentrerade och har mycket svårt att ta in det som lärarna förmedlar. I en förlängning blir det konflikter i skolan, destruktivitet och ointresse av skolan vilket kan medföra att man helt enkelt hamnar på fel bana.

Detta i sin tur kan i en förlängning leda till att man hamnar i brottslighet och droger.

Jag anser att det är vår skyldighet att göra det vi kan för att förhindra detta. Skolplanen har stort utrymme för egna prioriteringar och jag anser att rörelse ska vara ett prioriterat område för alla skolor i kommunen och länet. Min personliga åsikt är att det inte finns några förlorare, utan bara vinnare, på att satsa på rörelse för barnen och ungdomarna!

Något som också visat sig i tester i projektet är att motoriksvårigheter ofta hänger ihop med koncentrationssvårigheter. Får barnen motorikträning har de mycket lättare för att sitta still och lär sig mycket mer.

Motoriska brister går inte över av sig självt. Eleven kan behöva specialundervisning i motorik likväl som i till exempel matte och svenska.

Det finns goda exempel på nära håll. Brittsarvsskolan i Falun som till hösten har hälsoprofil på sin skola samt speciella "idrottsklasser" för de som är extra intresserade av att vårda sin kropp och må bra. Jag anser att detta skulle kunna göras på många fler skolor i Dalarna.

Jag anser att vi är många som måste ta vårt ansvar för barnen och ungdomarna. Det är inte bara skolan. För att det ska bli bra måste vi hjälpas åt: skolan, fritidshemet, föräldrarna och inte minst föreningslivet. Vi måste hitta aktiviteter som är roliga, spännande och lockande. Speciellt för de som inte normalt är i idrottslig verksamhet.

En skolstudie gjord på 905 elever visar att familjen är den viktigaste inspiratören till fysisk aktivitet och därefter kompisarna. Men eftersom många av de inaktiva barnen och ungdomarna saknar vuxenstöd blir skolans roll så mycket viktigare. Eftersom alla barn och ungdomar är skyldiga att gå i grundskolan är det en arena som är väldigt viktig för barnens mående.

Mycket allvarligt och alarmerande i sammanhanget är ökningen av feta och överviktiga barn. I en undersökning av ca 1800 barn, sex till nio år, i Stockholm 2001 visade det sig att 15-25 procent hade övervikt och tre till sex procent hade utvecklat fetma!

Orsaker till fetmabomben: vardagsmotionen minskar, stillasittande lek ökar, spontanmotion/idrott minskar, måltidsordningen och innehåll ändras.

Detta är information som man måste ta på allvar. Vi kan inte fortsätta att leva så här. Det kommer att få katastrofala följder.

Kroppen är byggd för att vara i rörelse. Den är inte byggd för att sitta stilla.

Nu är det dags att vi tillsammans tar ansvar för vår framtid, våra barn och ungdomar!

Ann-Louise Eklund

Ann-Louise Eklund, Malung är utbildningskonsulent på SISU Idrottsutbildarna, kommunfullmäktigekandidat för centerpartiet i Malung samt ledamot i Riksidrottsförbundets arbetsgrupp för Bredd- och motionsidrott i Sverige.

Mer läsning

Annons