Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det dags att rädda Städjan - igen

Annons

Några år har gått sedan första "drömmen" om Tre Toppar presenterades, och en befriande lång tystnad gav hopp om att förnuftet segrat och projektet skippats, att tunga naturskyddande instanser förmått Idre Fjäll att tänka om. Men icke! Besviket konstateras att projektering malt vidare i det tysta. Naturskydd som "Reservat och Natura 2000" tycks vara klassning utan betydelse.

Nu ska Tre Toppar i ny skepnad beveka alla skeptiker. Med samma gamla argument att exploatering av Städjan är förutsättningen för Idre Fjälls och inte bara Idres utan hela Älvdalens kommuns överlevnad. Och naturpåverkan behöver inte fruktas. Med bland annat benäget bistånd av ryska helikopt-rar ska man "tassa in" i reservatet med liftar och snökanoner. Så fantastiskt! Städjans toppkrona ska bevaras. Utmärkt, men intryck av "topp" kanske förtas av kringliggande liftar? Kan det garanteras att inte en successiv "påfyllning" av liftar kommer att ske, med eller utan initialt bygglov?

Har det månne gått prestige i projektet Tre Toppar? Idén ska förverkligas till vilket pris som helst. (I jämförelse med Idre Fjälls eventuella "monument" på Städjan bleknar verkligen turisters "minnesmärken" i form av stenrösen på Nipfjället, vad naturpåverkan beträffar.) Idre Fjäll är en fantastisk anläggning med "lagom" aktiviteter både vinter och sommar för i första hand småbarnsfamiljer, Idre Fjälls mest trogna gäster och en kategori att verkligen värna om.

Inte ens liftar på Städjan lär klara konkurrensen om skidåkare (främst ungdomar) med större krav på både backar och "after-ski-nöjen". Och vem överhuvudtaget vill "lifta" kilometervis i snålblåsten mellan Tre Toppar? Kanske den förväntade ökningen av liftintäkter ändar upp med ekonomisk utförsåkning. Städjan är ett unikt fjäll och kan varken ersättas (med annat reservat) eller återställas i ursprungligt skick efter eventuell exploatering. Knappast under överskådlig tid kan de såren läkas! Den brasklappen från Idre Fjäll är inte trovärdig.

Låt Städjan förbli en utmaning i sig i en orörd, tyst och storslagen natur. Låt människor ta sig dit av egen kraft och känna tillfredsställelse av just den prestationen. Under alla årstider och i alla dagar är Städjan både som blickfång och utsiktspunkt en verklig lisa för stressade själar. Låt oss och kommande generationer förunnas denna naturupplevelse - en gratis turistattraktion som vida överglänser Tre Toppar.

TOPPSTYRT

Mer läsning

Annons