Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu amputeras benet

Annons

"Det stämmer inte att benet skulle drabbats av röta. Hon har drabbats av en vanlig, men inte speciellt allvarlig åkomma".

Så sade Ulf Nordin, chef på Jakobsgårdarnas vårdcentral till tidningen i januari.

Men sent i går kväll bestämde läkare på Falu lasarett att benet måste tas bort. Det finns inget blod kvar i benet och tårna har blivit svarta.

Med när beslutet togs var den drabbade kvinnan, hennes son och dotter, läkare och vårdcentralschefen.

- Det var i samråd med min mamma som det bestämdes om operation. Hon är väldigt ledsen, men samtidigt vill hon slippa den ständiga värken, säger Tomas Olsson.

Han berättar att mamman i perioder ätit upp till 33 tabletter om dagen för smärtan och att morfinet nu slutat att fungera.

Det var efter en benoperation under våren 2003 som problemen började för 78-åriga Elvi. Efter operationen vårdades hon i hemmet av personal på Jakobsgårdarnas vårdcentral. Men såren på hennes ben ville inte läka utan blev större och större.

- Jag fattar inte att ingen inte såg hur ett litet sår som är som en tioöring växer till ett jättelikt sår , säger Tomas Olsson.

Tidningen har tidigare berättat om att han är kritisk till den behandling mamman fick för sina bensår. En natt fick han nog och såg till att hon kom in med sjukbil till Falu lasarett.

- Där konstaterade de på en gång att det var benröta, berättar han.

Läkarna försökte att rädda benet men i går insåg de alltså att det inte gick längre.

- Alla säger att ingen har gjort fel. Ändå blir det så här. Jag fattar inte det, säger sonen Tomas Olsson.

Han ska nu ta ställning till om han ska anmäla hemsjukvården till hälso-och sjukvårdens ansvarsnämnd.

- De har sagt till mig att jag inte har rätt att göra en anmälan. Då måste jag ha en fullmakt av min mamma. Det får jag också, men jag kan inte ta ställning just nu. Nu vill jag bara att det här ska vara över, säger han.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons