Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgiska hattmakare

Annons

Nostalgidagarna i Borlänge pågår 18-22 augusti och i år kommer man då att slå ett särskilt slag för våra huvudbonader, det vill säga hattar, kepsar och sportmössor. Klädesplagg som under 50- och 60-talen fanns på nära nog var mans och kvinnas huvud.

Annat är det i dag. Nu för tiden ser man ytterst sällan någon med huvudbonad - vintermössa och basebollkeps undantagna. Men det vill man från ABF:s och CTH:s sida ändra på under Nostalgidagarna.

- Tanken är att vi ska få se riktigt många hattar ute på stan under dessa dagar. Den som inte har någon hatt kan komma till CTH och skapa en själv utifrån egen fantasi, säger Paula Parménius som arbetar vid ABF, men har förflutet som hattmakerska vid CTH.

Upp i CTH:s anrika hattfabrik finns också allt vad man kan behöva för att skapa den tjusigaste av hattar. Förutom att här givetvis finns färdiga hattar av alla tänkbara modeller kan man också hitta broscher och andra tillbehör. Mycket av detta just från rätt tidsepok, 50- och 60-talen.

- Här kan man verkligen låta fantasin flöda. Allt är tillåtet när man skapar en äkta nostalgihatt, menar Paula.

Några av dom som tog tillfället i akt och skapade sig en egen hattkreation var Irene Gustafsson och Rose-Marie Olsson från Borlänge.

- Det här är jättekul. Det är roligt att få skapa fritt, kanske ska jag pryda hatten med frukter av olika slag, vi får se, säger Rose-Marie.

Fotnot:

Hjälp med hatt- och kepsmak-andet kan man få vid CTH:s lokaler onsdag - torsdag denna vecka samt tisdag - fredag nästa vecka. Tiderna som gäller är 16 - 19 , förutom fredag då det är 13 - 16.

Lördag 21 augusti kommer sedan Nostalgihatten 2004 att utses i samband med BT:s Bakgårdsfest.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons