Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgisk dag för mopedfantaster

Annons

Svenska mopedträffen som arrangerades i Öje under helgen blev en fullträff. Det var andra året som mopedträffen arrangerades och efter helgens träff är det bara att konstatera att den succé det blivit gör att det här kommer att bli en återkommande tradition varje sommar.

Förra året hade arrangören Öje IF en mjukstart och det kom då 23 mopeder.

I år kom 46 mopeder, en siffra som arrangörerna är mycket nöjda med.

- Vi hade hoppats att det skulle bli fler än förra året, men att det skulle komma så här många överraskar oss. Och det som är glädjande är att så många utanför kommunens gränser kom, vilket visar att det här är ett arrangemang att satsa vidare på, säger en av arrangörerna Åke Lindkvist.

Den som hade den äldsta mopeden var Arne Sparv från Rättvik. Mopeden av märket Victoria är från 1951 och har en påhängsmotor med mindre än en hästkraft.

- Jag var här redan förra året och det är verkligen en kul tillställning för oss som håller på med gamla mopeder, säger Arne Sparv, och berättar att han köpte mopeden på en auktion för många år sedan och att den går alldeles perfekt.

Perfekt går också en Rex Vicoped, ägd av Birger Ivarsson från Malung. Mopeden är från 1953 och har en motor på 0,8 hästkrafter.

- Jag köpte den på en auktion för 10-15 år sedan, och jag åker på den varje sommar, säger Birger Ivarsson som också hade en äldre motorcykel, en Monark, utställd under mopeddagen.

Mopedagen inleddes med att man åkte till Venjan fram och åter. En sträcka på cirka fem mil.

I Venjan tog man ett kortare uppehåll och visade bland annat upp sina mopeder på campingen.

När man kom tillbaka till Öje, var det manöverprov för dem som ville, och som avslutning fick alla som deltagit i mopeddagen priser som lottades ut, innan dagen avslutades med en pubafton i Öje centrumhus, dit det kom mer än hundra personer.

I centrumhuset var det också under dagen en utställning av bilder på mopeder. Det var Bror Haars från Malung som hade ordnat utställningen från sina samlingar, och den var mycket uppskattad.

Dagen blev verkligen en dag att minnas för alla mopednostalgiker.

Och redan nu längtar säkert många av helgens besökare till nästa mopedträff.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons