Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi på hög nivå

Annons

Kyla och regn utmanade förgäves årets upplaga av mopedrallyt Gärdsjö Grand Prix.

Visserligen blev en del fingrar och kinder stelare än vanligt, men det ska mer till för att skrämma de riktiga mopedentusiasterna. Och så finns det ju hjälpmedel:

- Med en vindstrut får du aldrig det där pinande draget i ansiktet, förklarar Rättvikaren Mikael Lundkvist som gjorde sitt premiärlopp på en Pusch Florida från 1962 tillsammans med ett kompisgäng från Västberg i Rättvik.

Han var en av över 200 deltagare som alla uppenbarligen dragits med i den mopedtrend som sveper över landet. Det är inne att åka moppe. Särskilt gammal moppe. Numera är det till exempel fullt möjligt att komma över nytillverkade reservdelar till ganska gamla modeller.

- Det här är främst en kul grej och så lite nostalgi. Själv körde jag en gammal Husqvarna som tonåring, fortsätter Mikael Lundkvist. Tyvärr var jag så dum att jag slängde den på tippen när jag blev äldre.

Inför helgens Gärdsjö Grand Prix dammade han av en annan raritet som han hittat i grannens lada. Den gamla Push-moppen hade stått i 25 år när Mikael bara för ett par veckor sedan sparkade liv i den igen.

Bland deltagarna fanns alla tänkbara klassiska modeller, samtliga tillverkade 1980 eller tidigare. Åkare från Rättvik dominerade, men i princip hela Dalarna och till exempel Växjö och Edsbyn var också representerat.

Rallyt, som arrangeras av Dala Automobilklubb, DAK, och Classic Car Week har utvecklats till ett av landets populäraste moppearrangemang.

Starten gick från Ingels Café, via sex mil småvägar bland annat genom Tällberg, till målet vid Nedre Gärdsjö bystuga.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons