Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi och historia i ny bok om handelsmän

Annons

Borlänge köpmannaförening, som firade sina hundra år i fjol och som då presenterade en grann historiebok, har fortsatt med en "jubileumsmatrikel" om handelsmän i hundra år.

Namn, namn, nostalgi, nostalgi och historia i högsta grad.

Vi möter också en bildkavalkad av dagens affärer med anknytning till föreningen.

Omslagsbilden till den nya handelsutgåvan är brännande aktuell: Den föreställer den Eklundska handelsgården i hörnet mot Köpmangränd.

Det är där gamla Yllefabriksboden låg, den fastighet som med varsamma händer restaureras i dag.

Oscar Eklund var för övrigt förste ordförande i Köpmannaföreningen, när den bildades 1903.

Ett par klipp. Falu Länstidning skrev 1933 detta med Borlänge köping i centrum.

"Dock har Borlänge Köpings affärsliv en egenart. Det har inga ärevördiga bygdetraditioner att bygga på, inga protokoll från Handels Societetens dagar eller något liknande. Här är det bara ungt friskt blod."

Färghandlare Torbjörn Cronberg "minns" också och detta berättar han, när familjen 1924 flyttat till Lindblomska huset vid Vattugatan:

"Förbi var utedassets tid. Och bönder som kom med vagn och stallade upp sina hästar i stall på bakgården. Och stundtals gris och höns. Den nya tiden som randades innebar vattenklosett och badrum. Huset var byggt 1917, ett vackert trähus. Vi bodde på andra våningen. Alltjämt kakelugnar! Min bror Pelle och jag bar vedkorgar för 25 öre i veckan. Det var bra för det räckte till barnbio på sönda´n med Chaplin med flera. Men söndagsskolan fick vi inte missa, det såg mamma till. Så eldade vi i tuben. Det var nytt och lite spännande. Det var en kamin i badrummet på vilken stod en två meter hög kopparcistern för badvatten. Rund. Oj, vad vi brassade. Och badade och plaskade..."

Det är bara att tacka för den här lilla skriftens historieskrivning.

Förresten: dagens klimat är inte det allra bästa för affärer. Några av de butiker som presenteras i högaktuellt tryck, finns inte längre. Så fort kan det gå.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons