Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt intresse för Älvdalens skjutfält

Annons

u Norske stortingspolitikern Ola Glötvold vill riva upp det norska beslutet om att bygga ett nytt norskt skjutfält. I stället vill han att det norska försvaret får öva på Älvdalens skjutfält.

Vid ett möte med centerpartister över riksgränsen i Älvdalen, så betonade Ola Glötvold att det är fel att investera 1,9 miljarder norska kronor i ett nytt skjutfält vid Elverum.

- Det norska försvaret måste spara pengar. Då är det avgjort fel att satsa på att bygga ett nytt skjutfält när det redan finns ett miljöprövat skjutfält med kapacitet i Älvdalen, menar Ola Glötvold.

Tanken på att låta norska trupper övningsskjuta på Älvdalens skjutfält är gammal. Men det norska stortinget har redan beslutat om att bygga ett nytt skjutfält

- Nu har det gått prestige i det beslutet, men jag ser ändå en möjlighet att riva upp det tagna beslutet, säger Ola Glötvold.

- Det handlar helt enkelt om pengar. Trots oljan så måste norska staten spara och det gäller även försvaret. Därför är det både ur ekonomisk- liksom ur miljösynpunkt fel att bygga ett nytt skjutfält, menar Ola Glötvold.

Den svenske försvarsministern Björn von Sydow förklarade tidigare att det ej kommit någon förfrågan från Norge om ett samarbete. Norge känner till att Älvdalens skjutfält finns, så initiativet till ett samarbete måste komma från norsk sida.

Von Sydow påtalade då också att det finns problem med att samarbeta med Norge eftersom Norge är ett Natoland.

Det resonemanget håller inte centerpartisten Kenneth Johansson med om.

- När det gäller förfrågan så kan mycket väl Sverige initiera ett samarbete och vad gäller neutralitet och Nato så samarbetar Sverige redan med flera olika länder. Likaså har andra länder redan utnyttjat Älvdalens skjutfält vid flera olika tillfällen, påpekar Kenneth Johansson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons