Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norskt företag räddar Öraberget

Annons

Några år försenat kommer Ludvikahems dröm om billigt boende för norrmän i bostadsrätter i Grängesberg att förverkligas.

Vägen var krokig och norrmannen Geir Paulsen hann lura en lång rad av sina landsmän innan oljan tog slut och kommunen satte bostadsområdet under tvångsförvaltning i december 2004.

- Innan allt är helt klart ska det norska företagets styrelse och advokat slutgiltigt godkänna uppgörelsen, säger tvångsförvaltaren Jan Magnusson.

-Jag ser inga hinder, vi pratar samma språk, säger Jan Magnusson, som för dagen inte ha möjlighet att summera hur mycket tvångsförvaltningen kostat skattebetalarna i Ludvika.

-Men kostat och kostat. Detta kan man se på ett annat sätt också, kommunen slapp riva och ser man det så är vinsten flera miljoner kronor. Därtill får samhället in lite intäkter på att vi har norrmän boende här. Vi kan väl se det som en investering i framtiden, säger Magnusson.

På frågan om det står en köpeskilling över en krona på köpeavtalet svävar Magnusson:

- Jag har belagts med munkavle. Tids nog visar det sig.

-Men som alla förstår bygger affären på att de framtida ägarna slipper kapitalkostnader och kan erbjuda ett boende där de framtida bostadsrättsinnehavarna bara betalar för drift och underhåll, säger Magnusson.

De lurade norrmännen som lurats på 50000 eller mer av Geir Paulsen måste nu punga ut med mer pengar för att bli ägare till den bostadsrätter.

-De boende som finns kvar, vi gör ingen skillnad på svenskar och norrmän, får första tjing och ett helt annat erbjudande än vad den kommande föreningen kommer att sälja sina bostadsrätter för. Jag bedömer att de måste lägga ut mellan 20000 och 30000 kronor per lägenhet.

- Men på lite sikt blir det ingen förlustaffär för de lurade norrmännen, säger Magnusson.

Den norskägda föreningen kommer att överta husen där bara 30 procent av lägenheterna är uthyrda i dag och flera norrmän och svenskar flyttat av under tvångsförvaltningen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons