Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norske husägaren får kompensation

Annons

Så säger den norske fastighetsägaren, Geir Paulsen, som i fjol tog över nio fastigheter med 103 lägenheter på Öraberget i Grängesberg. Ett flertal av dessa visade sig sedan vara helt obeboeliga på grund av sönderfrusna rör och radiatorer.

- Detta blev naturligtvis en chockartad upptäckt för oss. Kostnaden för att kunna återställa lägenheterna i ett beboeligt skick skulle bli skyhöga, berättar han.

Nu ett halvår senare har Paulsen och Ludvikahem nått en ekonomisk uppgörelse.

- Vi har fått viss kompensation av köpesumman men i vilken omfattning finns det ingen anledning för oss att tala om. Dessutom är detta en uppgörelse med Ludvikahem.

Hur stor del av köpesumman på 3,5 miljoner kronor som har återbetalats är alltså inte officiellt.

- Jag minns inte vilka summor det handlar om exakt men det finns andra delar i uppgörelsen som inte har med några rena pengar att göra. Bland annat att vi ska hjälpa till med renoveringen.

- Vi vill väldigt gärna ha kvar norrmännen på Öraberget. Det ger en extra kick åt hela Grängesberg, säger Ludvikahems ordförande, Gun-Britt Malmkvist.

Geir Paulsen hade fram till söndag sålt 20 lägenheter till norska köpare.

- Och fler är på gång. För tillfället har vi totalt 32 lägenheter att erbjuda och av dessa är alltså 20 sålda. När de 12 återstående är sålda har vi lyckats få fullt med hyresgäster i fem av de nio husen.

Förutom de norska köparna finns 24 lägenheter som bebos av lokala hyresgäster.

Vad som kommer att hända med de återstående fyra husen och de 48 lägenheterna är ännu så länge oklart.

- Just nu vet jag inte vad som kommer att hända. Det handlar om de fastigheter som varit längst avstängda nämligen sedan 1996.

- Vi ska räkna på om det för närvarande finns ekonomi i att rusta ett eller två av husen. Annars får det bli malpåse eller i värsta fall rivning på sikt.

Geir Paulsen är trots en hel del motgångar ganska nöjd med utvecklingen på Öraberget.

- Självklart hade vi en helt annan bild när vi tog över fastigheterna. Vi trodde att vi skulle kunna tjäna snabba pengar men så är det tyvärr inte.

- När kvoten är fylld så går det kanske runt men inte mer.

-Nu har vi visning av lägenheterna till norrmännen under juli månad och hoppas att kunna sälja merparten av de tolv som är till salu.

Hur trivs de norrmän som i dag finns i Grängesberg?

- Kjempebra, säger Paulsen. Alla tycker att de har kommit till en fin miljö och alla verkar trivas med människorna i Grängesberg.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons