Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska elplaner kan ge ny prischock

Annons

På VB-energi suckar marknadschefen Lennart Gustavsson:

- Jag förstår om norrmännen förbereder en elransonering, vattenmagasinen har aldrig tidigare varit så tomma.

- Om det i så fall skulle bli en ransonering i Sverige och hos oss avgör inte vi utan det bestämmer svenska myndigheter. För stora kunder som stålverk finns det inbyggt i tariffen att de kan få viss del av energin bortkopplad. Räcker inte det så kopplas elpannor bort och därefter så kan det bli tal om roterande bortkoppling. Men jag är inte direkt orolig för nu har vi kommit så långt på vintern.

- Om en ransonering skulle genomföras när det är 30 grader kallt skulle det bli kris, säger Lennart Gustavsson.

VB energi som risas av många kunder för sitt pris på närmare 80 öre kilowattimmen vill inte blåsa faran över för reaktionerna på elbörsen:

- Blir det tal om ransonering så kommer först tillgängliga reserver att kopplas in. Då sticker priset uppåt igen.

- Ingen vet i dag om vi tvingas höja priset i ett sådant fall. Skulle priset komma upp i ett par tre kronor så måste vi följa efter annars blåser det bort miljoner för oss.

Elpriset på elbörsen är sakta på väg upp igen och Lennart Gustavsson läste av det runt 60 öre i går förmiddag:

- Man kan se på terminspriserna. Då handlar det om ett prisläge runt 58 öre i februari och mars, en bit in i april ligger priset i dag på 54 öre.

- Men vem vet vad som händer om det smäller till och blir jättekallt. Det vi kan hoppas på är en tidig vårflod och massor med regn.

Att det är den norska kraftbristen som spökar i Sverige är klart. I Norge är det näst intill 100 procent vattenkraft mot cirka hälften i Sverige. Norrmännen som har mycket naturgas vill inte bygga egna gaskraftverk med tanke på växthuseffekten och Kyotoöverenskommelsen. Men samtidigt skeppar de naturgas i tankers och rör till utlandet där samma gas bränns och bidrar till växthuseffekten.

Lennart Gustavsson tycker inte att ekvationen är hållbar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons