Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska diplomater kritiserar Israel

Annons

Norska diplomater fäller en hård dom över Israels bosättningspolitik och konstaterar att premiärminister Ehud Olmert undergräver möjligheterna till ett fredsavtal.

I en rapport till utrikesdepartementet slår den norska ambassaden i Tel Aviv fast att utvidgningen av bosättningarna undergräver möjligheterna att nå ett fredsavtal. Diplomaterna hänvisar till statistik från den israeliska fredsrörelsen som med norskt stöd övervakar byggaktiviteten i de ockuperade palestinska områdena.

Närmare en halv miljon bosättare bodde vid årsskiftet i områden som Israel ockuperade 1967, i strid med folkrätten och FN:s krav om reträtt.

Även om antalet bosättningar inte ökade förra året var byggaktiviteten och befolkningsökningen i de existerande 121 stor.

Befolkningen i de olagliga bosättningarna på Västbanken ökade med 30|000 till 270|000, och 200|000 bor i bosättningar runt östra Jerusalem.

Olmert har inte heller infriat sitt löfte att utrymma de drygt 100 bosättarlägren som upprättats i de ockuperade områdena. De består av baracker och provisoriska byggnader men flera av dem bär prägeln av permanenta bostäder.

De norska diplomaterna kritiserar den så kallade kvartetten (FN, EU, USA och Ryssland) för att skilja mellan bosättarläger med tillstånd från de israeliska myndigheterna och dem som byggts upp efter Oslo-avtalet som saknar formellt myndighetstillstånd.

"Alla har uppförts på ockuperad mark och är därför olagliga enligt internationell lag", heter det i diplomaternas rapport.

Israel har förbundit sig att omedelbart avlägsna lägren men bidrar i det fördolda till att göra dem mer permanenta, anser diplomaterna.

"Myndigheterna bidrar både direkt och indirekt, bland annat genom att installera vatten och el i lägren", skriver diplomaterna.

TT

Mer läsning

Annons