Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk_svenskt stridsflygssamarbete

Annons

Sverige och Norge ska underteckna ett avtal om fortsatt samarbete inom stridsflygområdet, skriver försvarsdepartementet i ett pressmeddelande.

"En eventuell Gripenaffär skulle kunna utgöra basen för ett ytterligare fördjupat och utvecklat samarbete inom många områden, inte bara stridsflyg", skriver försvarsminister Mikael Odenberg.

Han och Norges försvarsminister Anne-Grete Ström Erichsen skriver på avtalet under torsdagen i Oslo.

Bakgrunden är att Norge omkring 2015_2020 planerar att byta ut sina nuvarande stridsflygplan, amerikanska F-16. Den norska regeringen har aviserat att Saabs Jas 39 Gripen är en av tre aktuella kandidater i denna affär.

Huvudsyftet med avtalet är att säkerställa att den norska regeringen får tillgång till all relevant information om stridsflygplanet Gripen. Den svenska staten förbinder sig att så långt det är möjligt bidra till att stödja industrisamarbete mellan länderna. Norge skall överväga finansiella bidrag till industriprojekt tillsammans med Gripen International.

Under torsdagen kommer också ett avtal om industriellt samarbete att undertecknas mellan Norge och Gripen International AB.

TT

Mer läsning

Annons