Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsgatan kommer att snyggas upp

Annons

I går fick berörda näringsidkare och fastighetsägare ta del av planen som samhällsbyggnadskontoret har tagit fram. Den är en del av den större Noretplanen och gäller sträckan från Z-torget med anslutning till Hantverkaregatan fram till Kulturhuset. I mest akut behov av åtgärd är lamporna menar stadsarkitekt Sven Lindberg. De sattes upp 1991.

- Det handlar mer om att stolparna som lamporna sitter på är i dåligt skick, snarare än att det är för mörkt. Vi hade kunnat renovera de gamla men väljer istället att sätta ditt nya, säger Sven Lindberg.

Arkitekterna som arbetat fram planen vill att gatukänslan förstärks på delen som är gågata. Gågatan bör hållas så tom som möjligt på fasta arrangemang, såsom blomlådor och liknande.

Den nuvarande markbeläggningen som sluttar ner mot mitten ska planas ut och ersättas av betongplattor.

Z-torget ska ses över och göras mer tilltalande. Affärsinnehavare runt torget har föreslagit att de fem parkeringsplatserna tas bort och att den smala Hantverkaregatan enkelriktas. Då skulle det få plats fler parkeringsplatser längs den gatan istället.

Platsen utanför Carl Ohlsons med majstången ska framhävas tycker arkitekterna. Det lilla torget tillsammans med Sparbanksparken utgör den pampiga entrén för många som åker in i centrum. Bland annat föreslås att fler soffor placeras ut och att man underlättar för fotgängare att ta sig över vägen. Det skulle kunna ske genom att övergångsställena höjs upp så att trafiken sänker hastigheten. Fortkörare är också ett problem på delen av Norsgatan utanför Hemslöjden och Företagarcentrum framkom det på mötet.

Det är kommunen som står för kostnaden, men vad notan blir finns det ännu inga beräkningar på. Enligt tidsplanen så ska belysningen bytas ut så snart som möjligt. Markbeläggningen kan komma att sparas tills mer är bestämt kring ombyggnaden av Kajenområdet.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons