Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrskensupplevelse var Eckards dröm

Annons

- När jag steg av tåget i Orsa den 28 februari 1958 var det 32 grader kallt och jag kunde se norrskenet spela över den mörka himlen redan första kvällen, berättar Eckard, som omgående fick arbete i Nyströms bageri.

Han hade planerat att stanna i Sverige under ett år, för att sedan fortsätta till Frankrike, men det fanns mer i än norrsken som lockade i Orsa. Han mötte en kvinna och blev kvar.

Fotografering var hans hobby och 1964 yppade sig möjligheten att köpa Tegmans foto, som hade gått i konkurs.

- Inge Nyman och Hans Horwardt skrev på för mig, jag fick låna 5 000 kronor i bank och kunde köpa rörelsen med fotoaffär och ateljé.

Som bagare var han van vid tidiga mornar, nu blev det jobb mest dygnet runt för att bygga upp rörelsen, som var ganska nedkörd med ålderdomlig utrustning när han tog över.

- Det var stora klumpiga kameror och glasplåtar, minns han, och hjälp att lära sig ateljé och mörkrum fick han av tidigare innehavaren Elna Jernberg.

Firman låg efter en livlig del av Järnvägsgatan tillsammans med andra butiker.

- Där HSB-huset nu ligger omgivet av två bakgator, säger Eckard, som har hunnit uppleva den traditionella fotografins uppgång och fall.

- Det började med svartvita filmer, som jag framkallade och kopierade under nätterna. Sedan slog färgfilmen igenom och blev var mans egendom med instamatic- och andra enkla kameror och vi expierade hundratals fotoorder varje vecka.

- I dag är det inte många rullar i veckan. Den digitala fotografin är på väg att helt ta över i amatörledet, konstaterar Eckard Hoffmann.

Mer läsning

Annons