Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmännen handlar i Rättvik

Annons

Rättviks köpmannaförening med 60 medlemsföretag menar att årets sommar mycket väl kan redovisa ett försäljningsrekord senare i höst.

- Ännu har vi inte kunnat räkna hem sommaren, men mycket talar för det. Vad jag vet nu har i alla fall ingen köpman sålt mindre än det förväntade, säger Herrmansson.

Enligt köpmännen har årets sommar lockat noterbart fler norrmän.

- Det verkar som de på allvar hittat hit. Dessutom verkar svenskarna semestra hemma i Sverige i allt större utsträckning, säger han.

Tidigare har juli av tradition varit den stora besöksmånaden. Nu har turistfrekvensen i affärer, hotell och affärer varit hög under alla tre sommarmånader.

- Speciellt är vi mycket glada över att augusti gett hög försäljning. Vissa av oss har sålt lika mycket i augusti som under juli, säger Herrmansson.

Den bästa försäljningen redovisar ekiperingsbutikerna.

- Främst kläder och skor har sålt mycket bra. En orsak är att norska kronan är stark och att priserna verkar tilltala norrmännen, säger Herrmansson.

Köpmannaföreningen ser flera förklaringar till den stigande turisttillströmningen.

- Rent allmänt ökar turismen i Sverige. Samtidigt har vi i Rättvik många sommararrangemang i Rättvik som lockar många under en lång period. Inte minst är Classic Car Weeks starka utveckling ett lyft för oss. Det kommer många köpstarka kunder under perioden, säger Herrmansson.

Köpmännen menar att de ökade inkomsterna indirekt gynnar alla ortsbor.

- Bland annat får Rättvik en möjlighet att hålla sig med ett proportionerligt stort antal butiker och affärer. Vi köpmän har en möjlighet att "övervintra" lågsäsonger när vi har en stark sommarsäsong. Alla Rättvikare tjänar på turismen, säger han.

Köpmännen ser ljust på framtiden.

- Vi hoppas att trenden håller i sig. Det gäller att hela tiden utveckla våra egna arrangemang och samarbetet med de stora sommararrangörerna. Man kan inte slå sig till ro bara för att det går bra. Kanske ska Siljansbygden köpmän börja samarbeta mer. Som jag ser det kan exempelvis Siljansbygden bli en starkare konkurrent till handeln i Falun och Borlänge, säger Lars-Erik Herrmansson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons