Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän prisar elever

Annons

Under det senaste året har upp till drygt 100 norska familjer blivit grannar med Mora folkhögskolas område. Den norska invasionen hör samman med de 102 lägenheter som bostadsbolaget Morastrand lämnat över till det norska företaget Svensk Fritid A/S.

Lägenheterna har sedan köpts in av norska familjer och de sista bostäderna gick i somras.

- Våra lägenheter har samma strandområde som Mora folkhögskola.

- När vi såg att en lärare och hans elever arbetat hårt för att öppna miljön till en badvänlig vik så ville vi vara med och visa vår uppskattning, berättar Laila Irène Lien, norsk hyresgäst i Mora sedan juni förra året.

På ett bostadsmöte för tre veckor sedan beslutade de norska hyresgästerna att skänka en slant till folkhögskolan. På fredagen lämnades 10 000 kronor över till skolans rektor.

- Jag blev glad och överraskad, säger Lars Lagnefeldt.

Han uppger att skolan lagt ned mycket pengar på att öppna viken för bad, kanotutflyckter samt skridskohamn vintertid. Så den norska gåvan är ett välkommet bidrag.

Just strandområdet vid skolan ägs av Zornstiftelsen, som gett skolan tillstånd till uppsnyggning. Lars Lagnefeldt hoppas även att det närbelägna strandområdet, som ägs av Mora kommun också ska få en uppsnyggning.

Laila Irène Lien berättar att hans familj besökte Mora för att köpa matvaror förra sommaren.

- Men när vi kom hem till Löten utanför Hamar hade vi även köpt en fritidsbostad. Fördelen med Mora är närheten till både ett stadscentrum och till naturen.

Samma fördelar upptäckte Gunnar Herstadshaugen, som är en av tolv norska familjer, som skrivit sig i Mora för heltidsboende.

Terje Hagen från Oslo köpte sin lägenhet i maj.

Han uppger att det är flera norska familjer, med lägenheter i södra Spanien över vintern samt i Svalbard, som har sitt sommarboende just i lägenheterna i Mora.

- Fördelen är bland annat den fina tågförbindelsen direkt till flygplatsen i Arlanda, noterar Terje.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons