Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän köper Grotfallet

Annons

Paulsen tog över de nio hyreshusen längst upp på Öraberget i höstas. Den 1 augusti är det dags för nästa förvärv. Från det datumet äger han också det tidigare HSB-huset vid Skivbrytarevägen 29.

- Huset har renoverats kontinuerligt och är i bra skick. Här kommer det inte att bli några problem med skador på ledningar och rör. I motsats till en del av husen på Öraberget har ju det här huset använts hela tiden, konstaterar Geir Paulsen.

Han kommer att äga Grotfallethuset tillsammans med landsmannen Runar Juritzen. Juritzen arbetade tidigare på ett bilföretag i Norge men är pensionär sedan i april.

- I julas köpte jag och min fru en lägenhet på Öraberget, säger Juritzen som nu alltså även blir fastighetsägare i Grängesberg.

HSB-föreningen på Grotfallet försattes i konkurs den 7 april. Orsaken var att 22 av de 33 lägenheterna i trevåningshuset stod tomma. Ekonomin gick helt enkelt inte ihop. Till konkursförvaltare utsågs Olof Riesenfeld, advokat i Ludvika, som har gjort upp affären med norrmännen.

- Fastigheten har sålts på rimliga villkor och jag är nöjd med affären och tror att det här blir bra, säger Riesenfeld.

Geir Paulsen menar att fastighetsaffären ger belägg för att han trivs i Grängesberg och ser långsiktigt på sitt engagemang i samhället.

Han betalade 3,5 miljoner norska kronor för Örabergsområdet. Hur mycket Grotfalletfastigheten kostade vill han inte säga men klart står att detta är en affär på avsevärt lägre nivå.

För närvarande bor tio av de gamla bostadsrättsägarna kvar i huset. Två av dem flyttar under förhösten men övriga åtta har aviserat att de vill stanna. En ny bostadsrättsförening kommer att bildas och antingen får de kvarboende köpa in sig i den nya föreningen eller så blir de hyresgäster i huset.

I övrigt så siktar Paulsen och Juritzen på att i första hand hitta bostadsköpare bland sina landsmän. De berättar att några spekulanter redan varit på syn i området.

- Vissa spekulanter som tittat på Öraberget har tyckt att de lägenheterna är för dyra eller så har man önskat ett rum och kök. Det har jag inte kunnat erbjuda på Öraberget men här på Grotfallet finns det ettor.

I uppgörelsen med Ludvikahem ingick att Paulsen får hyra ut maximalt 24 av de 103 lägenheterna till svenskar. Några sådana restriktioner gäller inte för Grotfallet utan här är det valfritt hur många bostäder som hyrs ut och hur många som säljs.

Det faktum att fastigheten på Grotfallet blev mycket billigare i inköp än Örabergshusen, gör att insatserna på Grotfallet blir betydligt lägre.

- För Öraberget gäller insatser på 100 000 - 200 000 kronor. Här hamnar insatserna på 30 000 och upp till kanske 70 000.

Geir Paulsen och Runar Juritzen är övertygade om att många norrmän kommer att fatta tycke för området och slå till på en affär.

- Huset har ett attraktivt läge. Det är nära till golfbanan i Svanskogen, Fjällberget och Kyrkviken, säger Geir Paulsen som tror att de första kontrakten om bostadsköp är tecknade senast i september.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons