Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrmän kommer på bostadsjakt

Annons

De 60 norskägda lägenheterna på Örabergsvägen i Grängesberg säljs och hyrs ut mycket billigt också i svenska mått mätt.

En tvåa med kök på 59 kvadrat säljs för 64 900 norska kronor (76 500 svenska kronor) och har fått en avgift på 1625 svenska kronor i månaden. De största lägenheterna, treorna på 74 kvadrat får norrmännen betala närmare 96 000 för och de kostar sedan drygt 2000 kronor i månaden, i svenska kronor räknat.

- Från 1999 och fram till idag har vi sålt cirka 2650 lägenheter till norrmän. Vi har priser som man bara kan drömma om i Norge, säger man på Svensk Fritid AS i Drammen i Norge.

Den första visningsturen för norska spekulanter sker till midsommarhelgen då Svensk Fritid AS visar billigt boende för norrmän i Karlskoga, Skinnskatteberg och Grängesberg. Lägenheterna i Skinnskatteberg och Karlskrona är dyrare.

Svensk Fritid AS har nu lägenheter till salu i tio svenska orter.

I början av mars köpte det norskägda företaget Svensk Fridtid AS de konkursade fastigheterna på Öraberget för en symbolisk peng och bildade en bostadsrättsförening. Husen hade då stått under tvångsförvaltning sedan början av december 2004. Kommunens tvångsengagemang har kostat skattebetalarna miljoner.

22 norrmän hade innan tvångsförvaltningen lurats och köpt vad de trodde var bostadsrätter av Beck & Paulsen Eiendom AS, bara för att upptäcka att det inte fanns någon bostadsrättsförening. De var i stället hyresgäster hos fastighetsägaren Geir Paulsen som flydde Grängesberg när oljan tog slut.

Inte bara 22 norrmän blev lurade. Geir Paulsen och hans bolag köpte Öraberget för 3,5 miljoner norska kronor av Ludvikahem 2003. De betalade en handpenning på 350 000 norska kronor och resten låg Ludvikahem kvar med i form av en säljarrevers med "avbetalningsplan".

BO JOFFER

Mer läsning

Annons