Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrman försvarar de blågula

Annons

Förutom högspänd likström, HVDC, har Hauglad anledning att vara nöjd med de Ludvikaanställdas insatser, högspänningsapparater och transformatorer säljer bra liksom system för flexibel växelström, FACTS, som sålt dubbelt så bra som ett normalår.

- Produktiviteten i våra fabriker ökade med åtta procent.

- HVDC återkommer. Kina tar in offerter på två stora system nu, vi ska vinna minst ett av dessa, lovar Haugland.

Han tror också på HVDC-projekt till följd av EU:s utvidgning och snabbstartsprogram i år.

- EU har sagt att de till år 2010 ska öka överföringsförmågan över landsgränserna från i snitt 7 procent till 20 procent. Då behövs våra system. Nordamerika kommer efter elavbrottet, ett bra nät har de, men det är gammalt och skört och behöver rustas för 12 miljarder dollar.

- Miljörörelsen gör att HVDC-system och torra apparater kommer att efterfrågas. I väst är kraftsystemen i genomsnitt 35 år gamla och behöver nya apparater. Så jag är optimistisk inför framtiden, säger Haugland.

NLT frågar Ludvikachefen om hans kommentarer till att ABB i Sverige förlorat platsen som mest vinstrika i ABB på högspänningsapparater där Ludvika har en vinst på över en kvarts miljard. Ludvikas kollegor i Schweiz och Kina är mer vinstrika.

- Nu är vår vinst större, hur stor säger jag inte. Men i Kina kan de ju plocka in pengar på våra produkter. Kina är inte ett hot mot Ludvika, se den marknaden som en stor resurs och potential i stället. Ludvika har en gyllene kompetens, den är guld värd i vår värld, säger Haugland.

På presskonferensen i Västerås visades de nya Ludvikaprodukterna på en torr växelströmskondensator och det nya motordonet som ska ersätta mekaniken i brytarna. Haugland beklagade att det sitter en lindningskopplare från Ludvikas konkurrent Reinhausen i så många ABB-transformatorer i exempelvis Kina.

- Det är kunden som väljer, det borde ha varit en från Components men vi har inte varit framgångsrika i att sälja dem. Reinhausen är en bra konkurrent och sådana behövs, men nu kommer vi snart med ny teknik och då har vi en ny möjlighet, säger Haugland.

På HVDC-enheten i Ludvika där 31 sagts upp så talas det i dag om att ABB-ledningen i Zürich ville att ytterligare 70 tjänster skulle bort.

- Det känner jag inte till, säger Haugland som poängterar att den nya bemanningen är rätt för de volymer som ABB räknar med:

- Om de inte kommer då blir läget annat. Men vi är bemannade nu för att försvara vår 60 procentiga marknadsandel, säger Haugland.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons