Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlén svarar på frågor från friskolan

Annons

Friskoleföreningen Gubbo-Jobsbo har ställt en rad frågor till kommunfullmäktiges ordförande Bengt Norrlén om hans inställning till friskolan.

Föreningen vill bland annat veta hur han ser på friskolan som en del i skolan i Smedjebacken och om han betraktar det som ett tjänsteföretag på samma sätt som andra företag i kommunen.

Norrlén framhåller att friskolan ska behandlas på ett korrekt sätt, som vilket företag som helst.

Friskolan framhåller i sitt brev till Bengt Norrlén, i egenskap av hans roll som ordförande i kommunfullmäktige, att friskolan blivit behandlad på ett ofördelaktigt sätt. Det handlar om att kommunens skrala ekonomi i tid och otid förklaras med att det startat en friskola.

Skolans rektor och ordförande, Jan-Erik Lind respektive Esko Junttila, poängterar att kommunen valde att inte överklaga beslutet från Skolverket om att fri-skolan fick tillstånd att starta.

Utifrån detta borde kommunen och dess företrädare behandla friskolan som vilken annan verksamhet som helst.

Det är tre frågor som de vill att Norrlén ska svara på. De vill veta om han anser att friskolan är en tillgång för kommunen, de vill att han motiverar sitt svar. Dessutom vill de att han klargör för förtroendevalda och tjänstemän konsekvensen av godkännandet från Skolverket och att de visar respekt för detta.

De vill också veta om han anser att friskolan är ett tjänsteföretag i kommunen precis som vilket

företag som helst.

Vid det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige svarade Bengt Norrlén på frågorna. Han anser att skolan naturligtvis är en tillgång för dem som önskar en alternativ skolgång. Han poängterar dock att det är negativt att elevunderlaget minskar och ytterligare besparingar måste göras för att den fastlagda budgeten ska klaras.

Han anser att friskolan ska behandlas efter de regler och lagar som finns och han har ingen anledning att betvivla att så är fallet.

Han välkomnar friskolan som ett företag i kommunen och framhåller att en bra förskola och grundskola är bra för näringslivsutvecklingen i kommunen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons