Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norr taxeras som söder

Annons

Siljeströms hus i Övertänger ligger 35 kilometer rakt norr om Faluns tätort.

Men när Åke fick besked om det nya taxeringsvärdet framgick det att skattemyndigheten placerat Övertänger i det prisutvecklingsområde som kallas södra Falun och Leksand.

- Vi hade fått en höjning av taxeringsvärdet med tolv procent. Det är en högre proecntuell höjning än Falu tätort. Det verkar vara fruktansvärt fel.

Så Åke överklagade.

Han påpekade att Övertänger ligger i den allra nordligaste delen av Falu kommun och att det är den sista orten norrut med fast boende människor och gränsar mot Hälsingland. Därför ansåg Åke att Övertänger rimligen borde tillhöra det område som omfattar just den nordliga delen av Falu kommun, där höjningen av taxeringsvärdet var 1 procent.

Men Siljeström hade inte mycket för sitt överklagande. Han fick avslag.

"Efter kontroll på karta har kunnat fastställas att fastigheten Övertänger 5:21 är registrerad i rätt prisutvecklingsområde och med rätt omräkningstal. Gränslinjen mellan prisutvecklingsområde 312 (Falun södra) och prisutvecklingsområde 316 (Falun norra) är belägen strax norr om Balungsstrand, det vill säga även norr om Övertänger", skriver skattemyndigheten i sitt beslut.

Det konstateras också att indelning i prisutvecklingsområden inte får överklagas.

- Jag tycker det är orimligt att vi får tolv procents höjning och villorna i Faluns tätort en procent. Under de fyra år som vi bott här har taxeringsvärdet ökat så att det nu vida överstiger det vi köpte huset för. Vi har alltså högre taxeringsvärde än marknadsvärde, säger Siljeström.

Reaktioner från Sågmyra har också nått tidningen. Även där kommer flera fastighetsägare att överklaga att man hamnat i det södra området.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons