Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norges oljepionjärer miljardfråga

Annons

Ett mångmiljardmoln tornar upp sig i Norge, om skadestånden till oljedykarpionjärer står sig. Efter domar med ersättning på sammanlagt cirka 30 miljoner norska kronor väntar över 200 liknande fall.

Tre dykare beviljades i fredags skadestånd från staten för skador de ådrog sig under den norska oljeindustrins pionjärår. Rätten höll med om att Norge utsatte dykarna för stora risker trots att farorna med bland annat tryckfallsskador var kända.

Redan i september väntar nya mål och totalt har över 200 dykare lämnat in krav på skadestånd. Eftersom fredagens domar innebär cirka tio miljoner norska kronor per man kan de totala utbetalningarna landa på flera miljarder.

Men advokat Marius Reikerås talar om ytterligare dimensioner, som ren diskriminering. Hans advokatgrupp arbetar även för 50 personer som inte ens har fått den grundkompensation à 2,5 miljoner som stortinget beslutat om.

Detta trots att flera av dem är bosatta i Norge.

Fredagens dom lämnar också fler frågor.

På den punkten avvisade Oslodomstolen dykarsidans argumentation.

Regeringen har ännu inte avgjort om fredagens domar ska överklagas. Men opinionen för de drabbade dykarna har växt, så risken för regeringen är att ett överklagande skulle framgå som kallhamrat och snålt.

TT

Mer läsning

Annons