Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge planerar för kärnkraft

Annons

Norska Statkraft vill undersöka möjligheterna att bygga ett norskt kärnkraftverk drivet med inhemskt norskt radioaktivt bränsle.

Koncernchefen Bård Mikkelsen säger dock att tidsperspektivet är långt, 10_15 år.

Grunden för det norska kärnkraftsintresset är de stora fyndigheterna av det radioaktiva grundämnet torium som finns i Norge. Enligt Mikkelsen är torium betydligt ofarligare än många andra radioaktiva ämnen, och därmed kan kärnkraftverk drivas på ett betydligt säkrare sätt. Avfallsproblemet är mindre, och avfallet och restprodukterna kan inte anrikas för att användas till kärnvapen.

Det norska finansveckobrevet Mandag Morgen skriver att Statkraft och svenska Vattenfall bildat en "nordisk allians" för att leda utvecklingen.

Det dementeras dock bestämt av Vattenfall Norden.

Även finländska Fortum dementerar enligt finländska Hufvudstadsbladet Mandag Morgens uppgifter om att Fortum är med i alliansen.

Det norska forskningsrådet tillsatte i mars ett utskott som ska titta på möjligheter och risker med utnyttjande av toriumförekomsterna i Norge. Men planerna är inte nya. Bolaget Bergen energi har redan ansökt om att få bygga ett toriumbaserat kraftverk i Norge.

Torium är inte bara mindre radioaktivt än uran, det har också en betydligt kortare halveringstid. Det minskar avfallsproblemet. Men anrikningen av torium kräver en dyrare och mer komplicerad process, vilket i dagens läge gör torium mindre intressant från ekonomisk synpunkt. Men i ett tidsperspektiv på 10_15 år kan torium bli mycket intressant.

Den norska rödgröna regeringens inställning till kärnkraft är minst sagt oklar, och norska miljövänner är redan på krigsstigen mot eventuella framtida toriumkraftverk.

Norge har ända sedan 1940-talet haft en tradition av nukleär forskning och har exporterat tungt vatten till bland andra Israel. Men frågan om kärnkraft och forskningen kring den är en så het potatis att saken inte ens diskuterades under regeringsförhandlingarna inför Arbeiderpartiets, Senterpartiets och Sosialistisk Venstrepartis regeringstillträde för två år sedan.

När Arbeiderpartiet höll sin kongress tidigare i våras utlovades att Norge skulle bli världsledande på miljö- och energiområdet. Kärnkraften diskuterades inte.

TT

Mer läsning

Annons