Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge betalar palestinska löner

Annons

Den norska regeringen har beslutat att betala motsvarande närmare 70 miljoner kronor i löner till palestinska civila tjänstemän, uppger norska UD.

Enligt Störe är det viktigt att inte allt norskt bistånd utgår i form av humanitär hjälp utan att även driften av centrala palestinska organ stöds.

Den norska hjälpen är omstridd eftersom till exempel EU terrorstämplat Hamas som leder regeringen tillsammans med rivalen al-Fatah. Norge är för närvarande det enda västliga land som erkänt den palestinska samlingsregeringen och trotsar därmed den västliga bojkott som inleddes när Hamas vann regeringsmakten förra året.

Men även den fronten har börjat rämna. USA har till exempel kontakt med ministrar som inte tillhör Hamas, i strid med Israels önskan. EU har också aviserat att man kommer att bidra till den speciella fond som palestiniernas oberoende finansminister Salam Fayyad upprättat. Kontot finns för att västländer ska kunna stödja palestinierna utan att samtidigt ta ställning för Hamas.

Israel har vägrat att betala ut närmare fem miljarder kronor i tullar som Israel _ som kontrollerar gränserna _ tar upp för palestiniernas räkning. Men Israel står under hård press att ändå släppa pengarna via EU, så att inte den palestinska samhällsstrukturen kollapsar.

Israel har sagt att man kan släppa pengarna om det finns garantier för att de inte går till Hamas.

TT

Mer läsning

Annons