Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noretgårdens boende görs om

Annons

- Det här är ett bra beslut, även om jag har stor förståelse för att anhöriga känner oro. Men de boende kommer inte att fara illa, säger socialnämndens ordförande Birgitta Sacrédeus, kd.

De fackliga förhandlingarna blev klara i fredags mellan arbetsgivaren Mora kommun å ena sidan och Kommunalarbetareförbundet, SKTF och Vårdförbundet å den andra.

- Jag vill poängtera att ingen ska behöva flytta från Noretgården om de inte vill, säger Birgitta Sacrédeus.

Som bekant har reaktionerna från anhöriga och boende varit starka sedan det avslöjades att Noretgården skulle förvandlas från särskilt boende med personal dygnet runt till ett ordinärt boende med hemtjänst.

Vilka reaktioner har socialnämnden fått?

- Jag har haft många goda samtal, säger Birgitta Sacrédeus, som ändå erkänner att om socialnämnden haft bättre ekonomi, skulle Noretgården fått vara kvar som särskilt boende.

Fem miljoner kronor räknar socialnämnden med att spara genom omvandlingen, vilket motsvarar 13 tjänster. Denna summa är dock osäker innan nya biståndsbedömningar gjorts som visar hur mycket hemtjänst var och en behöver.

Även om man lyckas göra besparingar med fem miljoner kronor, räcker detta inte på långa vägar till för en budget i balans.

Totalt måste socialnämndens verksamheter minska sina kostnader med 13 miljoner kronor, varav åtta miljoner på personalen. Det har också sagts att det inte går att "osthyvla" längre, det vill säga spara lite här och där. Så vilka övriga "strukturomvandlingar" har vi att vänta?

- Nu tar vi en sak i taget, säger Birgitta Sacrédeus.

- Just nu koncentrerar vi oss på Noretgården, säger socialchefen Tony Nordfeldt, som dock bekräftar att nya förslag till besparingar kommer så småningom.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons