Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noret gården öppnas

Annons

- Det var en känsla som gjorde att jag valde att ta över. Noretgården har ett bra kök och trogna gäster. Jag och PRO har diskuterat olika förslag. Men restaurangen är till för alla, säger Jonas Skinnar.

Och han är erfaren inom branschen.

Sedan 1994 har han jobbat som kock på olika platser i Sverige. Bland annat har han jobbat i Lappland och kockade när mu-sikevenemanget Rocktåget drog på turné.

Sedan en tid driver Jonas restaurangen i ishallen i Leksand.

Och i stora drag blir det mesta sig likt den 15 juni. Frukost och lunch och buffé där husmanskosten står i centrum.

- Min favoriträtt är falukorv och potatismos, säger han och skrattar.

När Jonas Skinnar tar över innebär det att kommunen drar sig ur. Han säger att hyran kan ställa till det men tror att det ska gå. Helst ska ett hundratal gäster per dag besöka restaurangen om det ska bära sig i längden.

På personalsidan blir det några förändringar. Den gamla får nya arbetsuppgifter och Jonas ska anställa en kock och få hjälp av mamma Kerstin Skinnar.

Kontraktet är på tre år, till att börja med, och Jonas satsar nu på att marknadsföra Noretgården som en mötesplats för alla sinnen och smaker.

- Jag hoppas kunna utveckla restaurangen. Visst är stället en mötesplats för pensionärerna. Men jag vill att alla ska känna sig hemma här.

Frågan kvarstår om den marknadsanpassade hyran på 300 000 kronor per år kommer att ställa till problem för Jonas? Noretgården, som byggdes i början av 1990-talet, en dyr byggtid, dras än i dag med höga kostnader.

- Lokalen är på 300 kvadratmeter. Det är 1 000 kronor kvadraten. Så ser det ut i centrum i dag. Visst, det är mycket pengar, men hyresgästen har kalkylerat detta. Jag tror att det ska gå bra, säger vd Lars-Olov Eriksson på Leksandsbostäder.

Enligt kostchef Gunnvor Pettersson är personalen och facket, SKAF, i stort överens om det nya. Men just nu sitter parterna och förhandlar.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons