Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkoreasamtalen i Kina bröt samman

Annons

De resultatlösa sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapen kollapsade på torsdagen sedan den nordkoreanske förhandlingschefen Kim Kye-Gwan abrupt lämnat förhandlingarna i Peking och rest hem.

Värdlandet Kina tillkännagav att samtalsomgången hade avbrutits utan att något datum fastlagts för fortsatta förhandlingar.

Därmed råder åter största oklarhet om det avtal som slöts i februari om att Nordkorea skulle stänga sin kärnkraftsanläggning i Yongbyon i april i utbyte mot omfattande bränslebistånd.

Stötestenen ända sedan samtalen började i Peking i måndags har varit turerna kring det bankkonto i Macao där nordkoreanska staten har 25 miljoner kronor. Pengarna har frysts där sedan 2005 på USA:s begäran, och Nordkorea har i samband med februariavtalet krävt att få tillgång till dem igen. USA har gått med på detta, men pengarna har inte dykt upp på det konto i Kinas riksbank dit pengarna skickats.

I Peking vägrade den nordkoreanska delegationen hela veckan att diskutera annat än bankfrågan. Det fick till slut deltagarna från alla sex deltagande länderna _ USA, Nordkorea, Sydkorea, Ryssland, Japan och Kina _ att resa hem efter fyra dygn i den kinesiska huvudstaden.

Trots misslyckandet insisterade både Kina och den amerikanske förhandlingschefen Christopher Hill på att den tålamodskrävande processen fortfarande är i gång och att Nordkorea förväntas stå fast vid sitt löfte att stänga Yongbyonreaktorn inom den 60-dagarsperiod som stipulerats i februariavtalet.

"Parterna gick med på att dra sig tillbaka och kommer att återuppta förhandlingarna så snart det går för att fortsätta att diskutera och formulera ett handlingsprogram", sade Kinas regering i ett uttalande.

TT

Mer läsning

Annons