Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkoreareaktor stängd _ men. . .

Annons

IAEA bekräftar att Nordkorea har stängt den reaktor som framställt plutonium till kärnvapen. Men USA förutser problem med att förmå Nordkorea att ge upp sina nukleära ambitioner helt och hållet.

Nordkorea meddelade i söndags att Yongbyon-anläggningen hade stängts. Det var första steget på fem år mot en skrotning av det program som i oktober förra året kulminerade med en kärnprovsprängning.

USA:s chefsförhandlare Christopher Hill förbereder nu ett nytt möte med den sexnationsgrupp som förhandlade fram ett nedrustningsavtal i februari. Även han sade att detta var "en bra start", men han varnade samtidigt för att mycket arbete återstår.

Bråk om USA:s sanktioner i form av bland annat frysta bankkonton i Macao hade låst nedrustningsarbetet i månader. När Nordkorea till sist fick sina pengar och sedan Sydkorea levererat 6|200 ton brännolja _ första sändningen av totalt 50|000 utlovade ton som kompensation för reaktorstängningen _ lossnade det.

Oljeleveransen kom fram i lördags, och samtidigt kom IAEA:s inspektörer.

Christopher Hill ska träffa sin nordkoreanske kollega i Peking i morgon. Dagen efter planeras ett möte i den kinesiska huvudstaden med företrädare för alla sex länderna i förhandlingsgruppen: Nord- och Sydkorea, USA, Japan, Kina och Ryssland.

Hill vill få till en permanent nedläggning av Nordkoreas kärnprogram före årets slut och intygar att Washington "förvisso är berett att göra allt som krävs" för att det ska bli verklighet.

Om Nordkorea redovisar alla kärnprogram och permanent lägger ned alla "nukleära faciliteter" har det löfte om ytterligare 950|000 ton brännolja eller motsvarande bistånd, plus diplomatiska förmåner och säkerhetsgarantier. I "faciliteterna" ska enligt USA och dess allierade ingå vapen- och plutoniumlager, och Nordkorea måste också redovisa ett misstänkt urananrikningsprogram.

Trots försiktig optimism på många håll meddelar kreditvärderingsföretaget Standard and Poor's att den geopolitiska risknivån på Koreahalvön bedöms oförändrad.

TT

Mer läsning

Annons