Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea-USA i genombrottsmöte

Annons

Nordkorea och USA har inlett direktsamtal för att normalisera sitt inbördes förhållande och för att befästa Pyongyangs utfästelse att skrota sitt atomvapenprogram. Samtalen pågår i New York mellan ländernas sändebud.

Analytiker anser att samtalen utgör ett genombrott efter 50 års fiendskap, medan regeringstjänstemän i Washington sagt att mötet endast är ett litet steg framåt. USA ledde en internationell militär insats mot Nordkorea under åren 1950-53 och formellt har kriget inte avslutats än.

För fem år sedan kallade president George Bush Nordkorea för en av "ondskans axelmakter".

USA:s Christopher Hill anlände först till hotellet Waldorf Astoria i en vanlig gul taxi för att inte väcka uppmärksamhet bland reportrar och fotografer som bevakade hotellingångarna. Hans nordkoreanska samtalspartner Kim Kye-Gwan kom kort därpå.

Hill och Kim skulle mötas vid middagsbordet senare på måndagen men deras samtal börjar på allvar först på tisdagen.

Tvåpartssamtal mellan Nordkorea och USA var Pyongyangs krav för att avstå från att fortsätta sin utveckling av kärnvapen. Samtalen ska bereda väg för genomförandet av den överenskommelse som Pyongyang ingick den 13 februari.

Enligt den ska Nordkorea stänga och försegla atomanläggningen Yongbyon inom 60 dagar och släppa in atominspektörer från FN. I gengäld får nordkoreanerna 50 000 ton brännolja.

Ytterligare steg för att avveckla Nordkoreas kärnkapacitet kan belönas med upp till 950 000 ton brännolja, samtidigt som Washington lovat att stryka Nordkorea från sin lista med stater som stöder terror.

TT

Mer läsning

Annons