Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea-USA i direktsamtal

Annons

USA krävde på tisdagen att Nordkorea lägger alla kort på bordet om sin kontroversiella anrikning av uran. Kravet ställdes samtidigt som de båda länderna fortsatte sina samtal i New York om normaliserade förbindelser.

De banbrytande samtalen i New York mellan USA:s biträdande utrikesminister Christopher Hill och Nordkoreas sändebud Kim Kye-Gwan började i måndags.

Hill sade på tisdagen att Nordkorea enligt uppgift har inköpt stora mängder dyrbar utrustning från den pakistanske forskaren A Q Khans illegala nätverk i syfte att genomföra anrikningsprogrammet. Anrikat uran används som bränsle i kärnkraftsreaktorer men kan, om det är höganrikat, också användas i tillverkning av kärnvapen.

New York-samtalen syftar till att normalisera relationerna mellan USA och Nordkorea och befästa Pyongyangregimens utfästelse att skrota sitt kärnvapenprogram. Analytiker har kallat samtalen ett genombrott efter 50 års fiendskap, medan regeringstjänstemän i Washington försiktigare betecknat mötet som endast ett litet steg framåt.

USA ledde en internationell militär insats mot Nordkorea under åren 1950-53 och formellt har kriget inte avslutats än. För fem år sedan kallade president George Bush Nordkorea för en av "ondskans axelmakter".

Tvåpartssamtal mellan Nordkorea och USA var Pyongyangs krav för att avstå från att fortsätta sin utveckling av kärnvapen. Samtalen ska bereda väg för genomförandet av den överenskommelse som Pyongyang ingick den 13 februari.

Enligt den ska Nordkorea stänga och försegla atomanläggningen Yongbyon inom 60 dagar och släppa in atominspektörer från FN. I gengäld får nordkoreanerna 50 000 ton brännolja.

Ytterligare steg för att avveckla Nordkoreas kärnkapacitet kan belönas med upp till 950 000 ton brännolja, samtidigt som Washington lovat att stryka Nordkorea från sin lista med stater som stöder terror.

TT

Mer läsning

Annons