Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea segdrar om reaktor

Annons

Nordkorea ska först kontrollera om dess konto i Macao verkligen öppnats innan reaktorn i Yongbyon stängs.

Det beskedet lämnade Nordkoreas utrikesdepartement via nyhetsbyrån KCNA på fredagen, i ytterligare en segdragning av den stalinistiska staten.

UD meddelade att man "snart ska kontrollera om tillgångarna i banken i Macao har gjorts tillgängliga så som USA säger".

Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap antyder att ett problem har uppstått. Byråns källor säger att nordkoreanska tjänstemän redan finns i Macao men inte har fått ut några pengar.

Tidsgränsen för den första fasen av pakten _ stängningen av Yongbyon-reaktorn _ infaller på lördagen. Men amerikanska och sydkoreanska tjänstemän har accepterat att den förlängs på grund av kontokonflikten.

I uttalandet via den nordkoreanska nyhetsbyrån säger UD att Nordkorea "fortfarande vill tillämpa avtalet av den 13 februari och även kommer att agera när det har visat sig korrekt att sanktionen hävts".

Uttalandet var den första officiella reaktionen från Pyongyang på USA:s tillkännagivande om att de cirka 25 miljoner dollar som finns på kontot i Banco Delta Asia i Macao gjorts tillgängliga. De frystes 2005 på grund av amerikanska misstankar om att kontot innehöll inkomster som Nordkorea fått tack vare illegal narkotikahandel och tryckning av falska dollarsedlar.

Nordkorea har vägrat genomföra avtalet, som innebär total avveckling av kärnvapenproduktionen, innan landet fått pengarna. Avtalet ingicks mellan sex länder i Peking den 13 februari i år. Enligt uppgörelsen skulle Yongbyon-reaktorn stängas inom 60 dagar från avtalsdatum.

TT

Mer läsning

Annons