Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea hotar USA och Sydkorea

Annons

Nordkorea hotade på fredagen med kraftiga motåtgärder mot USA:s och Sydkoreas militärmanöver i slutet av augusti.

"USA kommer att hållas fullt ut ansvarigt för den katastrofala verkan detta vapenskrammel kommer att få på tillämpandet av 13 februari-avtalet och sexpartssamtalen", löd ett meddelande från folkarmén som återgavs av nyhetsbyrån KCNA.

Avtalet innebär ett löfte från Nordkorea om att helt lägga ner sin kärnvapenrustning i utbyte mot bistånd. Nyligen förseglade Nordkorea sin utskällda reaktor i Yongbyon, där vapenplutonium produceras, och fick i utbyte stora mängder olja av Sydkorea.

Det nordkoreanska hotet framfördes ett par veckor före toppmötet mellan de båda koreanska staternas presidenter _ Roh Moo-Hyun i söder och Kim Jong-Il i norr.

"Koreas folkarmé kommer att aktivt förverkliga sin tidigare utfästelse om att göra allt för att fullborda sin slagkraft i syfte att ta itu med de storskaliga krigsmanövrerna", löd ett meddelande från den nordkoreanska krigsmakten som överlämnades i stilleståndsbyn Panmunjom.

Exakt vad detta innebar angavs inte.

USA och Sydkorea håller varje år en militärmanöver, och den möts varje år av nordkoreansk irritation. I år äger den rum 20_31 augusti och sammanfaller därmed med toppmötet, som hålls i Pyongyang i norr 28_30 augusti.

Under toppmötet har Sydkorea tänkt erbjuda Nordkorea stora investeringar i landets sönderfallande infrastruktur, uppger sydkoreanska Korea Times på fredagen. Paketet tros omfatta utbyggnad av elnätet, renovering av huvudleden mellan Kaesong och Pyongyang, upprustning av hamnen i Nampo och en ny fabrik för gödningsmedel. Tidningen hämtar uppgifterna från icke namngivna sydkoreanska regeringstjänstemän.

Två projekt har redan förverkligats: den ekonomiska frizonen Kaesong, där flera sydkoreanska företag drivs med nordkoreanska arbetare, och turistanläggningen på berget Kumgang, båda inne i Nordkorea och båda finansierade av Seoul.

För närvarande sysselsätter 26 sydkoreanska företag omkring 15|000 nordkoreanska arbetare och tjänstemän i Kaesong, som ligger strax norr om gränsen.

TT

Mer läsning

Annons