Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordisk oro över afghansk fångtortyr

Annons

Fångar som överlämnats av utländska styrkor torteras av den afghanska underrättelsetjänsten, uppger norska diplomater i landet.

I Danmark kräver oppositionen en förklaring från regeringen.

Uppgifterna framförs i den norska vänstertidningen Klassekampen, som fått tillgång till en not från den norska ambassaden i Kabul.

Där bekymras diplomaterna över att afghanska myndigheter inte följer sina förpliktelser som utlovats i ett avtal om fångutlämning, bland annat att Röda Korset och den afghanska människorättsorganisationen AIHRC ska ha rätt att träffa fångarna.

Avtalet har skrivits under av Norge och flera andra länder som deltar i den internationella Isaf-styrkan, där även svenska soldater ingår.

"Det som speciellt har väckt uppmärksamhet är graden av misshandel och tortyr som försiggår från afghansk sida, framför allt från underrättelsetjänsten NDS, sedan fångarna överlämnats av de internationella styrkorna. Det här är en allvarlig sak som ambassaden följer upp i tätt samarbete med andra länders ambassader" heter det i noten.

Den kanadensiska tidningen Globe and Mail talade i april med ett 30-tal före detta fångar från Kandahar-provinsen som överlämnats av kanadensiska soldater till de afghanska myndigheterna. Då berättade fångarna bland annat om hur de piskats med elkablar, kylts ned och utsatts för elchocker.

De norska uppgifterna har fått den politiska oppositionen i Danmark att reagera, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Rune Lund _ utrikestalesman för vänsteralliansen Enhedslisten _ kräver i sin tur att försvarsminister Sören Gade ger en förklaring till de norska uppgifterna.

I fjol ledde en dansk tv-dokumentär till krav på att ställa statsminister Anders Fogh Rasmussen inför riksrätt, sedan uppgifter gjort gällande att danska soldater i Afghanistan överlämnat fångar till amerikanska kollegor, som sedan misshandlat dem på en bas i Kandahar.

TT

Mer läsning

Annons