Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noomi återvänder som diakon

Annons

En är en gammal bekant, Noomi Grönberg Bjurén från Sågmyra har redan vikarierat i tre år i Bjursås församling.

Nu återvänder hon med en ettårig diakonutbildning i bagaget. Den första juli börjar hon arbeta. Församlingen har gjort diakontjänst av en gammal vakans, eftersom behovet finns.

- Även i fortsättningen blir arbetet med barn och ungdomar den största delen av tjänsten, säger Noomi Grönberg som i botten är utbildad barnmorska.

Diakoni betyder "att tjäna" och den klassiska uppdelningen i en församling är att prästen förvaltar ordet och sakramenten, medan diakonen står för handlingen i sällskap med pedagoger och andra. Den andre som vigs i domkyrkan om några veckor är David Berglund från Skultuna i Västerås som ska arbeta i Kristine församling. Han börjar veckan efter prästvigningen.

- Det blir en mjukstart. Under några veckor får jag lära känna församlingen och träffa folk. Det här blir ett utbildningsår. Jag får utföra alla prästsysslor, men har handledning av kyrkoherden, säger David Berglund.

Han och hans sambo har redan hitta lägenhet i Falun. De ville gärna söka sig lite norrut och ser fram emot att lära känna Falun.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons