Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nonchalerade barnen

Annons

- Jag ringde som en galning för att få någon på kommunen att komma ut och öppna åt oss. Det hade varit gjort i en handvändning, men ingen ansåg sig ha med saken att göra, berättar skepparen Gunilla Nordlinder.

Först efter att ha bytt brygga och fått hjälp av några privatpersoner kunde de 78 barnen och deras lärare gå ombord och påbörja färden ut till Hellmansö.

- Vi har haft nyckel till Hälsinggårdsbryggan i 15 år, och jag tycker det är skandal att kommunen behandlar barn på det här viset, fortsätter Gunilla Nordlinder.

- En timme för de här barnen, från förskolan till klass tre, är mycket att stå och vänta, säger lärarnas talesman Birgitta Brodén.

Speciellt som de bara skulle vara borta i drygt tre timmar och då hinna med en massa skoj på Hellmansö. Nu blev det en stressig tillställning i stället för avkopplande utflykt med både fria och styrda aktiviteter.

- Barnen skötte sig jättebra trots väntan och besvikelsen över att inte få leka och fiska som planerat, fortsätter Birgitta Brodén.

Barnen hade själva samlat in pengarna till den här resan, genom aktiviteter som luciaspel och julmarknad. De hade tre och en halv timme till sitt förfogande på Hellmansö och förlorade nu en timme på kommunens vägran att låsa upp.

Det gör att Hosjöskolan inte vill betala resan fullt ut, och skepparen Gunilla Nordlinder anser inte heller att de ska behöva göra det. Därför har hon nu skrivit till fritidsstyrelsen och kräver kommunen på halva reskostnaden.

- Det är en dyr resa då den kostar 3 700 kronor, och det ska inte barnen behöva betala efter det här, säger läraren Birgitta Brodén.

Hon tycker kommunen borde skämmas både för oviljan att låsa upp bryggrinden åt barnen i tisdags och nonchalansen mot barnen på svenska flaggans dag.

- Då blev vi lärare ombedda av kommunen att samla andra- och tredjeklassare och paradera nerför Svärdsjögatan med vimplar i händerna, förklarar Birgitta Brodén.

Barnen skulle på det sättet hjälpa till att förhöja firandet av svenska flaggans dag.

Men döm om deras förvåning då flaggstängerna stod tomma och inte en enda svensk flagga vajade för vinden längs paradgatan.

Till och med på svenska flaggans dag hade kommunen i vanlig ordning glömt att hissa flaggorna längs Svärdsjögtan.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons