Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans stressar

Annons

Systemet infördes eftersom många elever kommer för sent och glömmer att ta med sig grejer till lektionerna. Men enligt Madelene Wallinder och Cecilia Hedberg fungerar det dåligt.

- Vissa kommer inte i tid med flit bara för att de tycker att det är roligt att hamna i den andra salen, säger Cecilia Hedberg.

- Samtidigt finns det andra som har brutit ihop när de råkat komma försent och blivit ivägkörda från klassrummet, fortsätter hon.

Tjejerna tycker att systemet mest bara gör eleverna stressade.

- Nu springer folk i kapprummet för att hinna i tid till lektionerna. I bland har man bara fem minuters rast mellan två lektioner då är det inte lätt att hinna till nästa lektion och komma i håg att få med sig alla grejer, säger Madelene.

Tjejerna var nära att missa ett nationellt prov i matte för att de kom för sent.

- Lärarna sa att vi skulle gå till det andra rummet och inte fick göra provet, men vi pratade med kuratorn och till slut fick vi göra provet ändå, berättar de.

Det finns också elever som inte vågar äta lunch för att de är rädda att komma för sent, berättar de.

- På en halvtimmes lunchrast när det är lång kö i matsalen hinner man inte äta. Folk är rädda för att komma för sent så de skippar lunchen. Jag blir stressad och frustrerad av att ha bråttom hela tiden och att kontrollera att jag har allt med mig jämt, säger Madelene.

- Jag är stressad hela tiden. Nu när vi snart går ut nian är det viktigt att vara med på alla lektioner, därför kan man ju inte komma försent och missa en lektion och särskilt inte om det är prov, säger Cecilia.

Om eleven av någon särskild anledning, som till exempel läkarbesök, kommer försent, måste eleven ha ett intyg med sig. Utan intyg skickas eleven ut ur klassrummet.

När eleven misskött sig och hamnar i det andra klassrummet får eleven en prick. Ett visst antal prickar straffas med kvarsittning.

- Det finns de som hellre skolkar än går till den andra salen. När de skolkar och inte går dit slipper de en prick och kvarsittning, säger Cecilia.

När intervjun är slut skyndar sig flickorna i väg men hejdar sig snabbt.

- Förresten, skulle du kunna skriva ett intyg så att vi kan visa läraren att vi pratat med tidningen, säger de.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons