Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans ger arbetsro

Annons

På Gylle skola är lärarna överens om vilka regler som gäller.

- Vi har en skyldighet att ingripa om elever bråkar, så att ingen skadar sig, säger högstadieläraren Carl-Gustav Andersson.

Men i andra situationer än för att hindra att någon gör illa sig ska man inte ta i eleverna. Rebecca Munck tog för ett tag sedan tag i en elev som tänkte sticka därifrån vid en diskussion.

- Efteråt fick jag rådet att inte göra det igen, för att undvika att det ska bli några missförstånd.

Rebecca Munck och hennes kollegor är noga med att påpeka att Gylle skola är en lugn skola och att de allra flesta elever sköter sig.

Tidigare under året hade dock en del mellanstadieelever med sig kameramobiler som de tog kort på andra elever i duschen med. Lösningen blev att alla föräldrar fick brev där barnen uppmanades att lämna mobilerna hemma.

- Har de ändå mobiler med sig på lektionerna, då kan vi beslagta dem under resten av dagen, säger Åsa Thorberg.

Hon anser att det mesta går att lösa genom att diskutera med eleverna.

- Och jag brukar ringa hem till föräldrarna även om småsaker, då kan man förebygga att det blir något större tjafs. Det tycker de flesta föräldrar är bra.

1 200 lärare i grund- och gymnasieskolan deltog i Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds undersökning. Av dem svarade 43 procent att en del av lektionen gick åt till att varje dag skapa arbetsro.

- Så kan det vara i en del klasser här också, främst i sjuan, säger Carl-Gustav Andersson.

Han har liksom Sven-Eric Östberg varit med ett tag. De är över-ens om att det blivit oroligare och pratigare i klasserna, något som de tror hänger ihop med samhället i övrigt.

- Det ska vara action hela tiden. Eleverna är vana vid att ha tv, radio och dataspel på samtidigt. De har inga ritualer hemma, inga gemensamma måltider och folk springer ut och in till olika aktiviteter, säger Sven-Eric Östberg.

För att skapa mer arbetsro har Gylle skola nyligen infört nolltolerans mot sen ankomst och glömda böcker. Kommer man för sent eller har fel arbetsmaterial med sig, får man inte komma in i lektionssalen.

- Det blev bättre på en gång. Det märks att eleverna själva också vill ha arbetsro, säger Rebecca Munck.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons