Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltaxerare granskade

Annons

- Vi har i år gjort en massiv instats som ännu inte är klar där vi granskat nolltaxerare. Vi har kontrollerat med socialkontoren om de haft annan försörjning. De som köpt bil eller motorcykel under året har vi synat liksom de som skickat eller tagit emot pengar från utlandet.

- Av de 1 000 vi synat visade det sig att många jobbar utomlands och skattar i annat land, andra har flyttat utomlands men glömt att anmäla det. Andra har haft en maka eller make som haft inkomsterna.

Av 1 000 hade nästan 900 naturliga förklaringar och det känns skönt att ändå så många gjorde rätt för sig.

- Men det finns en kärna av nolltaxerare som inte kan förklara vad de levt av. Dem har vi sköntaxerat och då utgått från existensminimum och vad man borde ha för att kunna försörja sig, säger Günter Björklund, kontrollsamordnare vid Skatteverket i Falun.

Något mönster med bortförklaringar bland de fifflande nolltaxerarna har inte noterats.

- Men jag har hört att det finns vuxna personer i 40-50-årsåldern som kommit med förklaringen att deras föräldrar stått för deras försörjning trots att de haft egen lägenhet och bil.

- Vi har exempel på registrerade fatighetsmäklare som ändå nolltaxerat.

Skattemyndigheten har i flera år också specialgranskat deklaranter som yrkat allmänna avdrag även om denna kontroll minskat. I exempelvis Ludvika och Smedjebacken var det 2001 en topp där 2 500 yrkade någon form av avdrag. I år var det bara 1 017 deklaranter som hade sådana avdrag.

- Sedan vi inledde granskningen har det blivit 60 procent färre bland annat beroende på vår granskning och lagändringar.

- I fjol granskade vi 130 deklarationer med sådant avdrag och i år bara 18 i Ludvika-Smedjebacken. Av de 18 deklarationerna så har vi ändrat 13 stycken som upptaxerats med drygt 800 000 kronor, säger Günter Björklund vid Skatteverket som säger att bara de som i år gjort "konstiga" avdrag fått sina deklarationer synade.

- Dessutom har vi tittat på deklaranter som yrkat avdrag första gången och med högt belopp.

Günter Björklund är nöjd med att allt färre försöker få igenom tvivelaktiga avdrag.

- 13 av 18 motsvarar 70 procent och tidigare var det så att 90 procent hade tvivelaktiga allmänna avdrag. Det ser ut som att andelen med riktiga avdrag ökar och det är bra, säger Günter Björk-lund.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons