Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda pensionärer

Annons

Att dessutom sociala gick med ett överskott på 600 000 kronor förra året gör ju inte saken sämre, menar socialnämndens ordförande Gunnar Barke och socialchefen Monika Schröder.

Socialnämnden i Älvdalen har låtit ett utomstående företag utvärdera äldreomsorgen i Älvdalen och hur pensionärer, anhöriga och personal upplever kvaliteten på den omsorg kommunen har hand om.

Monika Schröder och Gunnar Barke är mycket stolta över resultatet av undersökningen, som de menar visar att pensionärerna får en god omsorg och att personalen har rätt inställning till sina jobb, samt att de anhöriga också är nöjda med vården.

134 slumpmässigt utvalda personer i de tre olika grupperna pensionärer, anhöriga och personal har fått svara på ett 40-tal olika frågor som utgår från de nationella mål som regeringen satt upp för äldreomsorgen i landet.

Om man slår ihop alla svar från de olika grupperna var den så kallade behovstillfredsställelsen i genomsnitt 88 procent för alla frågor.

När det gällde frågorna till pensionärerna om tillräckligt med mat, trygghet, medkänsla, kommunikation med personalen och integritet, så var medeltalet för behovstillfredsställsen 99 procent. Pensionärerna var alltså nästan helt nöjda med dessa saker

Generellt var pensionärerna mer nöjda med vårdens kvalitet än vad både närstående och personal trodde.

Ur undersökningen kunde man också, enligt Monika Schröder och Gunnar Barke, utläsa att den personal som utnyttjade kommunens friskvårdstimme kände sig starkare och friskare än den personal som inte gjorde det.

De två är mycket stolta och imponerade över de insatser personalen gör i vården och ser nu, efter två tuffa år med sanering av ekonomin, med spänning fram emot de satsningar som just nu pågår inom omsorgen. Utbyggnaden av Solängsgården i Idre och ombyggnaden av före detta sjukhemmet i Älvdalen till gruppboende för demenssjuka.

- Dessutom pågår en demensutbildning för undersköterskor, som ytterligare ska höja vårdens kvalitet, säger Barke och Schröder som också gläder sig åt den nystartade dagverksamheten för demenssjuka i Älvdalen.

De berättar också att projekteringen för ombyggnaden av Tallbacken tagits upp igen och att byggstarten beräknas kunna ske under 2005.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons