Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda med sexlivet

Annons

I dagarna presenterades två stora undersökningar om sex. En världsomspännande studie - Global better sex survey - och en svensk Sifo-undersökning.
Ska man tro den internationella studien är vartannat par i världen missnöjt med sitt sexliv. Och tydligen handlar det inte om kvantitet, utan om kvalitet. Män i USA och England har nämligen sex lika ofta, i snitt sex gånger per månad. Men i USA är 55 procent nöjda med sexlivet och i England bara 39 procent.
I Sverige och Dalarna ser siffrorna dock helt annorlunda ut. Enligt Sifo tycker 67 procent av dalfolket att deras sexliv är bra.
Men även om de allra flesta är tillfreds med sakernas tillstånd, skulle var femte mas eller kulla önska sig ett bättre sexliv. Frågan är vart de kan vända sig för att få hjälp, när något i samlivet hängt upp sig.
Enstaka landsting, som Blekinge, har speciella sexologiska mottagningar där man kan söka och få hjälp med olika slags frågor kring sexualiteten. Vanliga orsaker till besök är problem som gäller lusten, potensproblem, orgasmstörning, problem kring mannens sädesavgång, sexmissbruk och frågor om sexuell identitet.
Någon liknande mottagning finns inte i Dalarna. Men Lars Strandberg, chefsläkare på Falu lasarett, konstaterar att vårdcentralen är ett bra ställe att börja för de flesta vuxna med sexproblem:
- Sedan är frågan vad det handlar om för sorts bekymmer. Är det rent medicinskt får man kanske gå vidare med en remiss till exempelvis en androlog (en specialist på mannens sjukdomar. reds anm). Handlar det om psykosocial problematik finns också hjälp att få.
Sifoundersökningen är gjord på uppdrag av en läkemedelsjätte som tillverkar potensmedel. Därför handlar många av frågorna just om den sexuella förmågan. Bland dalfolket har 86 procent av de tillfrågade svarat nej på frågan om de eller partnern använt potensläkemedel. Sex procent svarar ja.
En majoritet, 70 procent, tycker också att det är avgörande för ett lyckligt kärleksliv att mannen känner sig "trygg" med sin sexuella förmåga.
Inger Wallin
023-936 75
inger.wallin@daltid.se

Mer läsning

Annons