Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda med frigymnasiet

Annons

Bo Ericols var själv inte speciellt entusiastisk över sin egen gymnasieutbildning.

- Jag tänkte att det måste gå att göra något bättre av det här, säger han.

- När man sedan besjälas av en idé och lever ut den är det klart att man är nöjd när man ser att det går bra.

Statistiken, som berättar hur eleverna på Falu Frigymnasium disponerar sin tid, talar också om en pedagogik långt bort ifrån den som var gymnasistens Bo Ericols. Här byggs den på elevernas eget engagemang.

Det eleverna lägger ner mest tid på är enskilda arbeten. Först därefter kommer lektioner och på delad tredjeplats diskussioner, grupparbeten och undersökande arbeten. Sist kommer föreläsningar.

Utvärderingen bygger framför allt på en enkätundersökning som eleverna fått svara på, och på skriftliga synpunkter från föräldrarna.

Falu Frigymnasiums mål är att elever ska tycka att undervisningen, service så som till exempel skolmat och skolans miljö ska uppfattas som bra eller mycket bra.

Enligt enkäten uppfyller skolan sina mål med råge.

Målet att fylla alla elevplatser har också lyckats. I dag går 87 elever på skolan och det står till och med några i kö för att få börja.

I februari är det dags för niorna att välja gymnasieutbildning och Falu Frigymnasium hoppas då på att få ytterligare 80 nya elever till skolan.

I dag har skolan 7,5 anställda och för att klara av undervisningen till höstterminen behöver man sex-sju lärare till. Ett rekryteringsarbete som eleverna är inblandade i.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons