Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda hyresgäster ger bonus

Annons

Kopparstaden har haft ett bonussystem för sina anställda i flera år. Det baserade sig på hur stor vinst bolaget gjorde.

Och vinst har det blivit varje år sedan 1994 och därmed en årlig extraslant på ett antal tusenlappar till personalen.

Förra året fick bolaget en rekordvinst på 22 miljoner kronor före bokslutsdispositioner och skatt och därmed fick alla heltidsanställda en rejäl bonus på 7500 kronor.

Det här var inget bra system ansåg bolagets vd Pär Nyberg. En vinst för bolaget är inte alltid personalens hela förtjänst utan det kan vara andra lyckliga omständigheter som bidragit som exempelvis en energisparande mild vinter eller låga räntor.

- Det var därför rätt mycket godtycke bakom hur bonusbeloppen fastställdes, säger han.

Men i går fattade bolagsstyrelsen beslut om ett nytt bonussystem som bygger på de anställdas prestation.

Systemet har tre delar och den allra viktigaste är antalet helnöjda kunder enligt de årliga enkäter som Kopparstaden låter göra bland sina hyresgäster. Varje procents ökning ger en bonus på 1840 kronor.

- Men försämras det resultatet faller hela bonusen bort och det spelar ingen roll hur väl de andra kriterierna uppfylls, säger Pär Nyberg.

Det andra kriteriet är hur nöjd personalen själv är enligt den personalenkät som också görs årligen. Försämras resultatet här blir det heller ingen bonus alls.

Det tredje kriteriet är som tidigare baserat på bolagets resultat. Det kan ge mer pengar om de övriga två är uppfyllda. Men det införs en beloppstrappa.

Är resultatet under tio miljoner kronor blir det ingen bonus. Ligger det mellan tio och 15 miljoner kronor blir bonusen 2500 kronor. Mellan 15 och 20 miljoner blir bonusen 5000 kronor och är den ännu högre 7500 kronor. En begränsning införs också. Ingen kan få ut mer än 10000 kronor i bonus.

- I praktiken innebär det här nya systemet att personalen måste prestera mera för att få ut samma belopp som tidigare, säger Pär Nyberg.

Fotnot: Förra året hade Kopparstaden 106 personer anställda.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons