Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda besökare

Annons

Ordningen, lugnet och språkkunskaperna väckte beundran när Hilary Wilcock och Steven Hines, skolledare respektive lärare från St Helens i Liverpool, gjorde studiebesök vid Djuråsskolan.

- St Helens är intresserade av ett utbyte med skolan, kommunen och näringslivet, berättar Djuråsläraren Peter Söderlund.

Djuråsskolan genomför sedan många år tillbaka årliga språkresor till England.

- På nätet såg vi att Cowley Language college i St Helens vill ha ett internationellt utbyte och därför sökte kontakt med intresserade skolor, berättar Peter Söderlund, som besökt skolan i Liverpool.

Under fyra dagar har två personer från St Helens gästat Djuråsskolan och även träffat musik- och dansskolans rektor och kommunledningen.

- De vill etablera ett bredare utbyte och knyta nya företagskontakter. I området finns världens äldsta glasfabrik och den gör redan affärer med Mockfjärdsfönster, säger Söderlund.

Under besöket i Djuråsskolan blev Hilary Wilcock och Steven Hines guidade av en grupp elever.

- Vi delade upp ansvaret mellan oss, men hjälptes åt med att ge dem en bra bild av skolan, berättar Razmus Lindgren.

- De var imponerade av ordningen, lugnet och skolans fina, rena och välskötta toaletter. Samtidigt var de förvånade över att vi tjejer fick ha smink och örhängen under skoltid, säger Linda Sundkvist.

Cowley Language college har 1 500 elever och saknar uppehållsrum. Däremot är skolan mycket datortät.

- Det går bara fem elever på varje dator. Vi har betydligt färre datorer i skolan, men i stället har de flesta av oss datorer i hemmen, konstaterar Linda.

Besökarna fick ta del av en elevkonsert i Lindberghallen och höra flera av sina guider spela och sjunga. De var mycket imponerade av Gagnefsungdomarnas musik- och språkkunskaper.

- Vi fick beröm, säger David Lundsjö, som beskriver uppdraget som guide som lärorikt.

Gästerna hann också med att se Gagnef och Dalarna - både under- och ovanifrån.

Vid stugbyn Ratt & Roder badade de i Västerdalälven (!) och de besökte flottbroarna, Älvmötet och Gagnefs minnesstuga. De gästade också Carl Larssongården och såg Dalarna lite från ovan från Plintsberg innan de gjorde studiebesök i Falu gruva.

- Vid påsktid nästa år ska vi besöka dem, berättar Peter Söderlund.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons