Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjd med ärtsoppa och blodpudding

Annons

Först sänder tv om morgnarna nyhetsprogram om barnsvälten i Niger. Döende bebisar med slangar i hela kroppen, visas i långa plågsamma sekvenser.

I direkt anslutning till reportaget om svälttragedin kopplas smaklöst en svensk kock som lagar lyxmat in, både i Ettan och i Fyran.

Därmed intet ont sagt om att landets kockar uppmärksammas av tv. Kockarna är skickliga och aktningsvärda, men deras tv-recept torde endast kunna avnjutas av de välbesuttna på Sveriges gräddhyllor.

Enligt en förbipasserande är Moras gräddhylla belägen i trakterna av Morkarlby.

På signaturens strövtåg i Moras förorter sammanträffar densamma med en fattig högskolestuderande, hårt sommarjobbande, morkulla. Hon uppger att hon tagit väldigt illa vid sig av livsmedelsexcesserna i tv:s kockprogram.

- Jag nöjer mig med pölsa - eller ärtsoppa, anför den blivande akademikern.

- Pölsa och ärtsoppa. Blodpudding då?

- Jo, förlåt, blodpudding också!

- Med lingon?

- Ja, handplockade och hemkokade.

En utmaning som kan vara besvärande i tv-kockeriets trevna kök.

Som om det inte skulle förslå:

En Moramor och en dito far, boende fjärran från gräddhyllan, har svårt att få matnotorna till dem själva och deras fyra barn att gå ihop.

Moramamman uppger att hon äcklas av tv-kockarnas dagliga vispande och stekande av luxuösa råvaror, dem de förmenar att medelsvensson skall inmundiga till vardags.

Havregrynsgröt, fattiga riddare, pannkaka och falukorv är vad menyn oftast erbjuder i flerbarnsfamljen, erfar skriftställaren.

Det behövs inga instruktioner av tv-kockar för att tillaga sådan frugal föda, tillägger föräldrarna.

Sanna ord i rättan tid kommer ofta från Mora, märker den, som skriver dessa rader.

ANTARES

Mer läsning

Annons