Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nog med häxbränningar

Annons

Bäste utövare av ämbetet, ni borde gå och se den fantastiska pjäs som just nu visas på skolor och kulturhus här i Mora "Var inte rädd". Det är fantastiskt att göra en tidsresa mellan medeltid och nutid. Pjäsen handlar om häxbränning och mobbing, och det fasansfulla med alla tysta vittnen.

Nu tar ju ni bladet ifrån munnen och pekar ut de "skyldiga", mycket våghalsigt och modigt i vår upplysta tid. Är ni kanske ämbetets rätta ansikte? Vad jag förstår av listans innehåll har även andra makthavare skrivit under. Så var det ju även på medeltiden. Då kom ju dekreten ända ifrån kungen. Ett kungahus som valde Luthers lära för att slippa påvens påbud och makt.

Jag, ifrån mitt perspektiv av verkligheten, tycker det är förträffligt när sådana som ni bekräftar det jag genom min historiekunskap redan vet, ger mörkermännen och -kvinnorna "ett ansikte," som det nu för tiden heter. Vi minns ju alla till exempel Prästmötet när samernas shamaner mördades. När Europa kristnades med svärdet. När präster välsignade stridsvagnar under Vietnamnkriget.

Ett av vittnena vid Moras häxbränningar var en präst som påstod att en utpekad kvinna hade gett honom huvudvärk genom att när han sov slå in en spik i hans huvud, vilket hade biverkningen att han blivit impotent.

Och hur i alla fridens dagar skall vi göra med kyrkans närmaste granne, konstnären Zorn. Hans ekivoka kullor exploateras ju dagligen på olika vis. Eller är det, vara månde en klassfråga, det var ju inte kvinnor av börd som poserade.

Nu är ju inte jag en så värst bibelkunnig person, så jag kanske ger mig ut på svag is om jag påstår att Jesus var en person långt ifrån dömande eller fördömande. Men jag har ju bara grundskolans och konfirmationens religionsundervisning att stödja min syn på Jesus och kristen livssyn. Var det inte där bland annat en historia om en prostituerad? Rätta mej om jag har fel. Ni som har högskoleutbildning kanske har en helt annan syn på Jesu budskap.

Tolkningarna är ju många, vilket vi dagligen ser på nyheterna där president Bush med korset i ena handen och vapnet i den andra ska rädda världen ifrån det onda.

Efter lite lyssning av djungeltrumman i korridorerna, har jag förstått att denna "lista" som cirkulerat anses som en pinsam historia som skall tystas ned och inte befläcka vår kommuns goda rykte. Så jag tar mej rätten att råda alla er som lånat ut era namn och titlar, läs hädanefter noga igenom vad ni skriver under på. Vi vill inte ha mera häxbränningar i Mora byggda på falska vittnesbörder och okunskap. Medeltidens tragiska hädelser fick sitt slut när det så att säga började att brinna i maktens egna knutar.

Häromdagen blev en kollega till vår moralist i Mora av med sitt ämbete på grund av att han frestats av "nätets möjligheter," hans lystenhet var tonårstjejer. Där har herr moralist något att bita i. Här handlar det om mogna kvinnors beslut att, på i min syn väldigt kyskt vis, visa sina behag för en god sak.

Jag har många vänner som jag högaktar som delar er kristna tro, och även sådana som genomgått samma utbildning som ni. Att med hetta och respekt diskutera religion, världsbilden, universum, födelse med mera med dem är mycket givande och lärorikt. Men ert bidrag till debatten är för mig ett medeltida lågvattenmärke.

KONSTNÄR PELLE ENGMAN

Mer läsning

Annons