Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändigt år invigt

Annons

Hon gav exempel: Under ett år blir det rapportering i medierna och snack på stan, handikapp- organisationerna värvar nya aktiva och politikerna får en chans att både prata och göra något åt handikappfrågorna.

Det är EU-kommissionen som har bestämt att 2003 ska vara ett handikappår, startskottet har redan gått i Stockholm och som nästa del av denna flerstegsraket skedde i går invigning även i Falun.

Länsrådet Inger Eriksson klippte inga band, men talade om människor hon mött. Om en farbror som på 20-talet stoppades undan på institution för att hans handikapp betraktades som skamligt, och om en ung tjej på 90-talet som ställde krav inte bara på funktion utan även formgivning av proteser. Utseende är viktigt för alla tonåringar.

- Det har blivit bättre, men det finns fortfarande mycket att göra, sade Inger Eriksson.

Marita Ulvskog talade om kulturen som en mänsklig rättighet,

- Kulturen är den där själen som fyller våra kroppar, alla ska ha chans att tillgodogöra sig utbudet, sade Ulvskog och exemplifierade med dörröppnare, hörselslingor, information i punktskrift, stor stil och lättläst svenska, syntolkade teaterföre- ställningar, med mera.

En viktig del av detta är tillgång till böcker och dagstidningar.

- Här i Falun bör världsarvet bli tillgängligt, sade hon. Och sedan fortsatte heldagen med många intressanta programpunkter.

I Falun har en arbetsgrupp med folk från de flesta handikappföreningar planerat en rad aktiviteter under året. Det närmaste evenemanget är Alla hjärtans dag den 14 februari. Under april blir det öppet hus hos HSO och öppet hus på Liljans herrgård.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons